Kamu Hastaneleri Birleşiyor, Personel ve Mali Yönetim Tek Elde Toplanacak (özel)

Kamu Hastaneler Birliği taslağı kapsamında illerde kamu tarafından işletilen bütün hastaneler tek çatı altında toplanıyor.

Kamu Hastaneleri Birleşiyor, Personel ve Mali Yönetim Tek Elde Toplanacak (özel)
Birleşmeyle birlikte sınırlı sayıdaki sağlık personelinin tek elden yönetilmesi, kaynakların rantabıl kullanılması ve sağlık giderlerinin azaltılması amaçlanıyor. Uygulama ilk defa Kayseri`de hayata geçiriliyor. Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, kentteki 4 hastanenin birleştirilmesiyle ilgili Sağlık Bakanlığı onay yazısının müdürlüğe ulaştığını ve 30 gün içinde birleşmenin tamamlanacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında bir yeniliğe daha imza atılıyor. Bakanlık tarafından hazırlanan ve illerdeki hastanelerin tek çatı altından yönetilmesini içeren Kamu Hastaneler Birliği taslağı ilk olarak Kayseri’de hayata geçirilecek. Yakın zamanda kanunlaşması beklenen tasarı ile hastane personelinin tek elden yönetilmesi ve kaynakların verimli şekilde kullanılmasının yanı sıra alım – satım işinde de büyük kolaylık ve tasarruf sağlayacak. Her hastanede ayrı yapılan alım ihaleleri birleşmenin ardından tek elden ve hızlı bir şekilde yapılacak. Toplu alımlarla 1 lira birim fiyatlı bir ürün 75 kuruşa alınabilecek. Bu da hastaneleri milyon liralarla ifade edilebilecek kara geçirecek.

Kayseri’de sağlık hizmeti veren 4 hastanenin birleştirilmesiyle ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da imzasının bulunduğu onay yazısı müdürlüğe ulaştı. Toplam 1633 yatak kapasiteli eğitim araştırma, göğüs, doğum ve çocuk hastanelerinin teknik olarak da birleştirilmesi aşamasının yüzde 70’i tamamlanmış durumda.

Uygulamanın sağlık alanında yeni bir organizasyon olarak ortaya çıkacağını ifade eden Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, “Hastanelerin tek çatı altında toplanması, yönetimin daha profesyonelce yapılması, alım-satım, personel ve insan gücünün de daha verimli kullanılması sağlanacak.” dedi.

Türkiye’deki doktor ve sağlık görevlisi sayısının yetersiz olduğunu belirten Çetinkara, OIC’de doktor ve hasta başına düşen hemşire sayıları bakımından Türkiye’nin son sırada olduğunu anımsattı. Birleşmenin sağlık hizmetlerine direk olarak yansıyacağını dile getiren Çetinkara, “Sayın Bakanımızın sık sık vurguladığı şekliyle sağlıktaki insan gücü azlığı, bu modelle daha verimli kullanılacak. Bir örnek vermek istiyorum; 3 hastanemizde de çocuk acil, çocuk servisi ve çocuk kliniğinin bulunduğu bir yapı var. Ama maalesef ki elimizdeki insan gücü, personel dağılım cetveline göre belli sayıda çocuk hekimiyle hizmet vermeyi öngörüyor. Bugüne kadar bir hastaneden diğer hastaneye görevlendirme yapmakta ve nöbet listesi çıkarmakta zorlandığımız zamanlar oluyordu. Birleşmenin ardından bunları iç organizasyonla yapacağız. Artık personel ‘ben o hastanenin ya da bu hastanenin personeliyim’ ikileminden çıkacak.” şeklinde konuştu.
Bazı küçük çapta hastane birleştirmelerinin dışında geniş kapsamlı olarak ilk defa Kayseri’deki hastanelerin aynı çatı altında toplanacağını belirten Çetinkara, 30 ila 40 gün içinde birleşme sürecinin tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

HASTANELER KAPATILACAK MI?

Sağlık İl Müdürü Kadir Çetinkara, temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kampus hastanenin hizmete girmesiyle birlikte kent içinde kalan hastanelerin nasıl hizmet verecekleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Şu anda sağlık hizmeti sunulan sağlık birimlerinde geriye bir adım atmak yok. Hizmeti değişik şekillere formatlayarak hizmete devam edeceğiz. Belki yataklı birimleri azaltacağız ama poliklinik hizmetleri ağırlıklı olacak. yani, kampüs hastane hizmete girdikten sonra da eğitim araştırma, göğüs, doğum ve çocuk hastanelerinde yine sağlık hizmeti sunulmaya devam edecek.”