Rusya Hedef Büyüttü; 2011 Tahıl İhracatı 25 Milyon Tona Ulaşacak

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, 2011’de toplam tahıl ihracatının 24-25 milyon tona ulaşacağını söyledi.

Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le birlikte Kuzey Kafkasya bölgesinde mısır hasadı yaptıktan sonra çiftçilerle bir araya gelen Putin, “Şimdi iç piyasanın çok üzerinde arz imkanımız var. İhracata başlıyoruz.” dedi.


Tahıl ihracat vergilerinin artırılmasını ve içerde ekmek fiyatlarının seviyesinin korunmasını planladıklarını ifade eden Putin, “İç piyasada bu şekilde fiyat düzenlemesi sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.


Rusya’da geçen yıl yaşanan yangın ve kuraklık nedeni ile tahıl üretimi üçte bir oranında azalmış ve tahıl ürünlerinin ihracatına yasak getirilmişti. Dünya tahıl ambarı olarak bilinen Rusya Temmuz ayında tahıl ihracatı ile ilgili yasağı kaldırmıştı.


Rusya Tahıl Birliği Başkanı Arkadi Zloçevski 90 milyon ton hasılat beklediklerini, bu rakamın 40 milyon tonunun fazla olduğunu kaydetmişti. 17 milyon ton tahılın depolanacağını kaydeden yetkili, 23 milyon tahılın ihraç edilebileceğini söylemişti.


Rusya Federal İstatistik Servisi’nin rakamlarına göre de bu yıl beklenen tahıl rekoltesi 90 milyon tona ulaşacak. Böylece rekor ürün alması beklenen Rusya, geçen yıl ürettiği 60,9 milyon tonluk tahıldan neredeyse yüzde 50 daha fazla üretim elde edecek.