Ziraat Fakültesi’ne Tahsis Edilen Tütün Deposu, Ulusal Staj Merkezi Olacak

Tütün Tütün Mamülleri Tuz ve Alkol İşletmeleri A.

Ziraat Fakültesi’ne Tahsis Edilen Tütün Deposu, Ulusal Staj Merkezi Olacak
Ş. Genel Müdürlüğü bünyesinde olup hazine adına Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilen ve özelleştirilecek taşınmazlar arasında bulunan Samsun’un Bafra ilçesi Elifli köyündeki tütün depoları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’ne tahsis edildi. 162 parseldeki 36 bin metrekaresi kapalı alan olup toplamda 105 dönüm araziye sahip tütün deposunun ön tahsisinin yapıldığını açıklayan OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mehmet Kuran, tahsisin tamamen yapılmasından sonra burayı öğrenciler için ulusal staj merkezi haline dönüştüreceklerini söyledi.

Üniversite yatırımlarının artması sebebiyle kampüs içindeki arazilerin daralması üzerine bilim adamları ve öğrenciler için uygulama ve araştırma alanı arayışına giren Ziraat Fakültesi yönetimi, daha önce Bafra ilçesi Elifli köyündeki tütün depolarına talip olmuştu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılan tütün depoları satılamayınca fakülteye tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Ön tahsisin yapılması fakülte yönetimini mutlu ederken, burada hayvancılık, mantarcılık, tarımsal gübreler ve tarım makineleri bölümlerinde öğrenim gören öğrenci ve öğretim üyelerine yönelik bilimsel araştırma alanları oluşturulacak. Ayrıca öğrenciler için Ulusal Staj Merkezi, çiftçiler için de eğitim merkezi planlanıyor.

Tütün depolarının uygulama ve araştırma alanı ihtiyacını kısmen çözeceğini ifade eden OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Mehmet Kuran, ‘’Üniversitemiz de sürekli büyüyor. Kampüs içinde öğrencilerimizin uygulamaları ve öğretim üyelerimizin tarımsal araştırmaları için kullandığımız alanlarda üniversitemiz geliştikçe daralıyor. Dolayısıyla sürekli biz uygulama ve araştırma arazisi peşinde koşturmak zorunda kalıyoruz. Bafra ilçesi Elifli köyünde Tekel Genel Müdürlüğü’ne ait 105 dönüm arazi üzerine kurulu tütün depoları vardı. Burası Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na hazine adına devredildi. Uygun fiyat veren çıkmadığı için talebimiz üzerine bize tahsis edildi. Tüm ihtiyaçlarımızı karşılamasa bile en azından belli birimlerimizin ihtiyaçlarını giderecek. Burada öğrenci uygulama ve öğretim üyeleri araştırma alanı yapmak istiyoruz. Hatta üniversite-sanayi alanını da burada gerçekleştirebiliriz. Önümüzdeki yıllarda orayı ziraat fakültesi öğrencileri için ulusal staj merkezi haline dönüştüreceğiz. Eğer kaynak bulabilirsek çiftçi eğitimi için de bir merkez yapmak istiyoruz.‘’ dedi.

Tütün depolarının kesin tahsisinin gelecek yılı bulacağını bildiren Dekan Prof. Dr. Kuran, şunları söyledi: "Orası için bir ekip oluşturduk. Ekibimizle projemizi hazırlayıp Kalkınma Bakanlığı’na sunacağız. 2013’ten sonra oradan gelecek kaynakla projemizi hayata geçireceğiz. Arazi ihtiyacımızı karşılamaktan çok uzak bir yer. Bitkisel üretim için harcayacağımız bir alan yok ama bazı bölümlerimiz için ideal özellikte. En azından bir kısmını böyle halletmiş olacağız. İnşallah Bafra’da ırmak kenarında daha önce fakültemize tahsis edilmiş bir arazimiz var. Çok uzun yıllardır vatandaşın işgalinde. Orayla ilgili de girişimlerimiz var. 700 dönümlük arazi. Sulamasıyla toprak yapısıyla çok güzel bir yer. Orayı alabilirsek güzel olacak.‘’

"BİZ HER İLÇEDE OLMALIYIZ’’
Ziraat Fakültesi olarak her ilçede olmak ve farklı bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek istediklerine de değinen Prof. Dr. Kuran, "Biz sadece Bafra’da değil, Çarşamba’da, Havza’da, Ladik’te her yerde olmak isteriz. Kampüs arazilerimizdeki topraklarda yaptığımız araştırmalar, her ilçeye uygun olmaz. Bu hayvancılık için de geçerli. Dünyada tarımda gelişmiş ülkelerde de bu böyle. Çünkü her ilçenin makro iklimi, toprak yapısı birbirinden farklı. Buralarda farklı tarımsal araştırmaların yapılması gerekiyor. Onun için araştırma istasyonları önemli. Bu istasyonlar da yapılacak çalışmalarla çiftçiler, ihtiyaç duydukları genetik değerlerdeki tohumlara, materyallere sahip olacak. Çiftçilerle yakın çalışacağımız için onlara teknik bilgiler de verebiliriz." ifadelerini kullandı.