Eski Rektörün Kaçak İnşaatını Yıkılmaktan Kurtaran Madde Mahkemelik Oluyor

Anadolu Üniversitesi (AÜ) eski Rektörü Engin Ataç`ın Borabey Göleti havzasında kaçak olarak yaptırdığı inşaat alanının su havzasından çıkarılması yargıya taşınıyor.

Eski Rektörün Kaçak İnşaatını Yıkılmaktan Kurtaran Madde Mahkemelik Oluyor


AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ahmet Süzer, komisyondan görüşülmeden Belediye Meclisi`ne getirilerek CHP`li üyelerin oylarıyla kabul edilen maddenin iptali için mahkemeye başvuracaklarını söyledi. İlgili maddenin Meclis`e getirilişi ile ilgili yanlışlıklara dikkat çeken Süzer, "Konuyu 3 ayrı noktadan mahkemeye taşıyacağız. Bu maddenin geçirilme yöntemi hem hukuksuz hem de etik dışıdır." dedi.


Konunun meclise komisyon raporunun oylanması şeklinde geldiğini belirten Süzer, oysa mecliste görüşülecek konuların önceden belirlenip oylamadan geçirilmesi gerektiğini söyledi. Temmuz ayındaki komisyon toplantısında konunun görüşülmediğini, aksine daha sonra bu konuda `karar alınacak` diye toplantının sonlandırıldığını aktaran Süzer, maddenin kabul edildiği 14 Eylül`deki toplantıda etik olmayan, hukuksuz durum yaşandığını kaydetti. Meclis toplantısına 5 dakika önce konunun AK Partili 2 komisyon üyesinin aranarak, "Bu konuda kararımızı yazdık. İmzanız için size gönderiyoruz" dendiğini belirten Süzer, ancak AK Partili üyelerin "böyle bir karar alınmadı" diyerek komisyon raporunu imzalayıp başkana gönderdiğini kaydetti. Süzer, Meclis`te komisyon başkanın, "Biz zaten sizlerin bu konudaki görüşlerini biliyoruz. O yüzden toplantı yapılmış gibi karar alıp, meclise getirdik" şeklinde ifadeler kullandığını, bu sözlerin de tutanaklarda mevcut olduğunu söyledi.


"CHP`Lİ BAŞKAN AĞABEYİNİN YAPTIRDIĞI KAÇAK TESİSİ KURTARMAK İÇİN OY VERDİ"
Belediyeler kanunun ilgili maddesi gereği belediye meclis üyelerinin birinci derecede yakınlarını ilgilendiren konularda oy kullanamayacağının açıkça belirtildiğini hatırlatan Süzer, CHP`li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç`ın, ağabeyine ait kaçak yapıyı kurtarmak için oy verdiğini ileri sürdü. Süzer, "Başkan Ataç, görevini yerine getirmek yerine hukuksuzluğa destek çıkmıştır." iddiasında bulundu.


"BAŞKALARININ KAÇAK YAPISINI YIK, AĞABEYİNKİNE GELİNCE YASALARA UYDUR"
AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca da Borabey Göleti`nin Su Havzaları Yönetmeliği kapsamından çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Kararın meclisten geçirilmesinin Engin Ataç`ı kurtarma planı olduğunu savunan Koca, kararın vicdanları yaraladığını vurguladı.
CHP`li Tepebaşı Belediyesi`nin Garajı`nda söz konusu kaçak yapıyı yıkacak gerekli araç ve gerecin olmasına rağmen yıkılmamasını eleştiren Koca, "Kardeş Ahmet Ataç başkanlığında belediye sadece 2010`da 36 tane benzer kaçak inşaatı yıktı. O binaları yıkacaksınız, ama kendinizin kaçak yapısına gelince yıkmayıp yasalara uyduracaksınız. Böyle bir şey olabilir mi? Bu vicdanları yaralar." ifadelerini kullandı.


DEVLETİ 2,5 MİLYON TL ZARARA UĞRATTIĞI İDDİA EDİLDİ
Eski rektör Ataç tarafından 2003-2005 yılları arasında, kaçak olarak yapılan, ancak Danıştay tarafından yıkılması istenen inşaatın bulunduğu Borabey Göleti, geçtiğimiz Çarşamba günü su havzası olmaktan çıkarılmıştı. Büyükşehir Belediye Meclisi`nin Yılmaz Büyükerşen başkanlığındaki CHP`li üyelerinin, söz konusu yönetmelik değişikliğini onaylayarak, kaçak bina inşa ederek devleti 2,5 milyon TL zarara uğratan Engin Ataç`ı kurtarma projesine yeni bir boyut kazandırdığı iddia edilmişti. Danıştay, Ataç tarafından kaçak yaptırılan tesisin yıkılmasına, oluşan zararın yasal faiziyle birlikte Ataç tarafından ödenmesine karar vermişti. AÜ yönetimi ve Engin Ataç`ın kardeşi CHP` li Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, kaçak inşaatı 1.5 yıldır yıkmıyordu. İçişleri Bakanlığı da yıkımı yapmayan CHP`li Başkan, hakkında soruşturma başlatmıştı.