(özel Haber) İşitme Engellilere Özel Hutbe

İzmir`in Buca ilçesinde konuşma özürlü, sağır ve dilsizlere hizmet vermelerini sağlamak için 40 din görevlisine işaret dili eğitimi veriliyor.

(özel Haber) İşitme Engellilere Özel Hutbe
Cuma hutbelerinde de engelliler için işaret dili kullanılıyor.

Buca İlçe Müftülüğünce hazırlanarak yürürlüğe konulan Özel Destek Diz Hizmetleri Projesi çerçevesinde, Buca Müftülüğü ile Buca Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü iş birliğiyle engellilere yönelik din hizmetlerinin geliştirilip yaygınlaştırılması, bu konudaki eksikliğin giderilmesi için 20`si kadın toplam 40 din görevlisinin kursiyer olarak katılımıyla işaret dili kursu açıldı.

Kursla ilgili bilgi veren Buca İlçe Müftüsü Adem Gülmek, "Türkiye`mizde nüfusun yüzde 12.29`unun engelli olduğunu ve İzmir`deki engelli sayınsın 350-400 bin civarında olduğu biliyoruz. Toplumu hiçbir ayrıma tabi tutmaksızın din konusunda aydınlatma görevi, Diyanet İşleri Başkanlığımızın kuruluş felsefesidir. İşte buradan hareketle toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan engelli vatandaşlarımıza, sağlıklı vatandaşlarımız kadar din hizmeti sunmak bizim asli görevimiz, bu hizmeti almak ise onların entabii haklarıdır. Hatta yaşamlarındaki moral-motivasyonun artırılması, iç dünyalarındaki çöküntülerin önlenmesi bakımından bu yöndeki din hizmetleri daha da bir önem arz etmektedir. Dünya ve ahiret mutluluğunu hedefleyen yüce dinimizin buyruklarının engelli insanımızın istifadesine sunulma çabası, onların motivasyon ve özgüvenlerini artıracaktır. İşte bu çerçevede müftülüğümüzce özel destek din hizmetleri projesi geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Bu proje ile bütün cami ve Kur`an kurslarımız gerekfiziki şartlar gerekse hizmet açısından engelsiz hale getirilecek, en az sağlıklı vatandaşlarımız kadar engelli vatandaşlarımız da sunduğumuz din hizmetinden hiçbir engelle karşılaşmadan istifade edebileceklerdir. İşaret dili kursu, projemizin önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Bundan böyle tüm engelli kardeşlerimizi engelsiz cami ve Kur`an kurslarımızda bekliyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında Buca Avni Limboz Camii`nde cumartesi günleri öğle namazından sonra engelli vatandaşlara yönelik programlar düzenlendiğini anlatan Gülmek, cuma vaazı ve cuma hutbesinin sağır ve dilsizler için işaret diline çevrildiğini ifade ederek, "Camilerimiz ve Kur`an kurslarımızın önemli bir kısmında engelli rampalarını tamamladık. Bazı cami ve Kur`an kurslarımızda çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Buca Müftülüğüyle konu ile ilgili iş birliği yapan işaret dili uzmanı ve eğitmen Güven Kosova da, "Böylesine hassas ve önemli bir konuda ciddi bir adım atarak toplumumuzun önemli bir kesimini oluşturan engelli kardeşlerimize engelsiz din hizmeti sunumunda katkı sağlamama fırsat veren başta Buca İlçe Müftüsü ve Buca Halk Eğitimi Merkezi Müdürü ile bu kursa katılarak engelli kardeşlerimizle iç içe yaşamayı önemli bir görev kabul eden din görevlilerine, engelli ve engelli yakınları adına teşekkür ederim"diye konuştu.

İşaret dilinin evrensel bir dil olduğunu, özürlü eğitim merkezlerinde konuşma özürlü, sağır ve dilsizlere bu dilin öğretildiğini ancak kamu kurum ve kuruluşlarında bu dili bilen personel bulunmadığından engellilerin dertlerini, istek ve arzularını ifade edemediklerini belirten Kosova, "Özürlü eğitim merkezlerinde eğitim almalarına karşın bu dili bilen olmadığından sağır ve dilsizler çaresizlik içinde. Dilini bilmediğimiz bir ülkede nasıl çaresizlik içine düşebileceğimizi bir düşünün, işte böyle birçaresizlik yaşıyorlar. Bu anlamda Buca Müftülüğümüz belki de Türkiye`de bir ilki gerçekleştirerek toplumun önemli bir kesimini oluşturan konuşma engelli, sağır ve dilsizlere din hizmeti sunumunda önemli bir çığır açmış olacaktır. Temennimiz, bu çalışma tüm ülkemizde ve tüm kurumlarımızda yaygınlaştırılarak bu eksikliğin giderilmesinin sağlanmasıdır" dedi.

Kursun 6 ay süreli olacağı ve kursiyer din görevlilerinin engelli lokallerine giderek hem pratik yapacakları hem de sağır ve dilsizlere din hizmeti sunacakları öğrenildi.

Öte yandan, proje çerçevesinde vatandaşları teşvik amacıyla Buca Müftülüğünce ortopedik engelli Sündüz Nazlı`ya bir adet akülü-şarjlı tekerlekli sandalye hediye edildi.
Kaynak: İHA