İspanya İçişleri Bakanı Camacho: Şimdi En Karmaşık Olan Kısmı Kaldı

İspanya İçişleri Bakanı Antonio Camacho, ETA`nın silahlı bıraktığını açıklaması üzerine bugün bir basın toplantısı düzenlendi.

Şimdi en karmaşık olan kısmın kaldığını belirten Camacho, “Görevimizin birinci bölümünü tamamladık, şimdi en zor kısmı kaldı yani bundan sonra bize kanunları sıkı uygulayarak gelecekte hiçbir İspanyol kuşağının bu tür barbarlıktan acı çekmemesini garantilemek düşüyor.” ifadelerini kullandı.


“Polis ve jandarma olmadan ETA mağlup edilemezdi ve toplumumuz güven içinde olmazdı.” diyen Camacho, İspanya toplumunun güvenlik güçlerine olan borcunun “ödenemez” olduğunu ifade etti. Antonio Camacho, aynı kararlılıkla teröre karşı mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.


Bu arada şahsi ve politik bedel ödemesine rağmen başbakanlığının büyük bölümünü sorunun çözümüne adayan Başbakan Jose Luis Zapatero, gelişmeyi hukuk devletinin terörizm karşısında “kesin ve kayıtsız şartsız” zaferi olarak nitelendirdi. “Terörsüz bir demokrasi olacak ama acılar hafızalardan asla silinmeyecek” diyen Başbakan Zapatero, “Şu anda özellikle Bask toplumu hakkında düşünüyorum. İnanıyorum ki bundan sonra korku ve tehdit kıskacı altında olmadan serbest ve barış içinde beraber yaşamanın zevkini çıkarırlar.” şeklinde konuştu.


Zapatero, İspanya`nın demokrasi tarihindeki tüm hükümetlere, başbakanlara ve başta kendi dönemindekiler olmak üzere tüm içişleri bakanlarına yaptıkları çalışmalar için teşekkür etti. İspanya Başbakanı, güvenlik güçlerini, polisi ve yargı üyelerini kararlı çalışmaları nedeniyle kutlarken, Fransa’ya ve özellikle şimdiki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye işbirliğinden dolayı şükranlarını sundu. Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren ve 20 Kasım genel seçimlerinde aday olmayacağını açıklayan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Zapatero’nun Moncloa Sarayı’ndaki son günlerini biraz daha rahat geçireceği yorumu yapılıyor.


Bir ay sonra yapılacak genel seçimlerde iktidara gelmesi beklenen muhalefetteki Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy ise ETA karşısında hiçbir siyasi tavizde bulunulmadığına vurgu yaptı. ETA’nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Rajoy, konuşmasının büyük bölümünü terör kurbanlarına ve güvenlik güçlerinin çalışmalarına ayırdı.


Zapatero hükümetinin ilk döneminde, başarısızlıkla sonuçlanan ETA’yla açıktan barış görüşmelerini şiddetle eleştiren Rajoy’un dünkü konuşması dikkat çekti. PP’nin diğer üyeleri hükümetin teröre karşı mücadelesini kıyasıya eleştirmeye devam ederken parti lideri Mariano Rajoy son dönemlerde daha temkinli bir tutum sergilemeye başlamıştı.


İspanya’nın 43 yıldır başını ağrıtan terör örgütü ETA`nın dün silahlı mücadeleyi tamamen bıraktığını açıklaması bir anda ülkenin en önemli gündem maddesi haline geldi. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ölümünü bile gölgede bırakan açıklamaya İspanyol gazeteleri geniş yer ayırdı. Gazeteler şu manşetlerle çıktı:
Elpais: ETA 43 yıl aradan sonra terör şiddetine tamamen son verdiğini açıkladı
Elmundo: 20 Kasım seçimlerine bir ay kala silahlı mücadeleye elveda
ABC: Saldırılarına son verse de ETA ne kendini feshetti ne de silahlarını teslim etti
La Vanguardia: ETA silahlı mücadeleye son verdiğini duyurdu
Publico: 20-10-2011: Agur (Baskça elveda) ETA