Ermeni Kilisesi Üzerine İnşa Edilen Caminin Yıkılması Gündemde

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Yoğunoluk köyünde bulunan ve 1633-1646 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen Ermeni Kilisesi`nin turizme kazandırılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğü çalışma başlattı.


Anıtlar Yüksek Kurulu`ndan gelen ekiplerin ön inceleme yaptığı kilisenin restore edilebilmesi için köy halkı tarafından üzerine inşa edilen betonarme caminin kaldırılması öngörülünce, köy halkı yer sıkıntısı ile başbaşa kaldı.
Ermenilerin terk ettikleri Yoğunoluk köyüne, tahminen 1960 yılında Türkmenlerin yerleşmesiyle başlayan süreçte, cami eksikliği duyulunca Türkmenler ilk olarak, Ermeniler tarafından 1633-1646 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen kilisede ibadetlerini yerine getirdiler.

Uzun yıllar kiliseyi cami olarak kullanan Yoğunoluk köylüleri, bakım ve onarım yapılamaması ve çevre şartları nedeniyle kilise içini esir alan rutubetten rahatsız olunca, köy içerisinde en uygun yer olarak kilisenin hemen üzerine betonarme bir cami inşa ettiler. Yıllardır tarihi Ermeni kilisesi üzerine inşa edilen camide ibadetlerini sürdüren Yoğunoluklular, kilisenin restore çalışmaları kapsamında caminin yıkılması gerektiğini öğrenince kara kara düşünmeye başladılar.
Köy Muhtarı Osman Gücük, 800 nüfuslu Yoğunoluk köylülerinin hayvancılık yaparak geçimlerini sağladıklarını ve zor şartlar altında yaptırdıkları caminin yıkılması halinde, yeni camiyi destek almadan yaptıramayacaklarını söyledi.

Kendilerine iletilen kadarıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü`nün köye yeni bir cami yaptırmak için ödenek ayırmadığını aktaran Gücük, “Uzun yıllardır bu kilise üzerine inşa edilen camide ibadetimizi yerine getirdik. Ancak kilise rutubetle kaplanınca ibadet etmemiz zorlaştı. Köydeki yer darlığı nedeniyle kilisenin üzerine Yoğunoluk Camii yapıldı. Şimdi restorasyon çalışması nedeniyle caminin yıkılması gündemde. Bize arsa bulmamız söyleniyor. Ama köyün yeri dar, alanı belli. Arsayı bulsak da camiyi yaptıracak paramız yok. Köy halkı yeni bir cami yapılmadan bu caminin yıkılmasına asla izin vermez. Bir Müslüman köyü camisiz olur mu?” dedi. Restorasyon esnasında ille de caminin yıkılmasının gündemde olmaması gerektiğini de vurgulayan Gücük, “Aslında kiliseye camimiz etki ediyorsa, bize yeni cami yaptırılırsa, isteğimiz caminin ana salonun bırakılması oranın köyün kütüphanesi olarak kullanılmasıdır.” şeklinde konuştu.

Köyde yaşayan Mustafa Arık da köy halkının maddi durumu nedeniyle yeni bir camiyi yaptırabilmelerinin imkansız olduğunu, bu nedenle devlet tarafından kendilerine yeni bir cami yaptırılana kadar Yoğunoluk Camii`nin yıkılmasına izin vermeyeceklerini belirtti.


VAKIFLAR YENİ CAMİ İÇİN ARSA BULUNMASINI BEKLİYOR
Hatay Vakıflar Bölge Müdürü Ali Kaya ise 1633-1646 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Ermeni kilisesinin turizme kazandırılması için çalışma başlatıldığını söyledi. Kaya, yeni bir cami yapılmadan restorasyona başlamayacaklarını belirtti.

Vakıfların, yeni cami yaptırmadığını ancak destek verebildiğini aktaran Kaya, “Tarihi kilisenin restorasyonu için caminin yıkılması gündemde, çünkü cami şu anda kiliseye baskı yapıyor. Köy muhtarımız yeni cami için arsa bakıyor. Arsa bulunduğu takdirde Vakıflar, Hatay Valiliği, İl Müftülüğü ve cami için kurulacak derneğin de katkıları ile cami yaptırılabilecek.” dedi.