Zeytin Festivali`nde Barış Mesajı

Hatay’ın Erzin ilçesinde 2.

Zeytin Festivali`nde Barış Mesajı
Zeytin ve Zeytinyağı Festivali düzenlendi. Lezzetli zeytiniyle bölgede nam salan Gökdere köyünde yapılan festival, üreticinin markalaşma hayallerini gerçeğe dönüştürecek. Konserler ve çeşitli etkinliklerle süslenen festivalde, bölgede son günlerde yaşanan terör olayları kınanarak barışın simgesi güverciler uçuruldu.

Narenciyenin tescilinin alınmasının ardından ürettiği zeytini de markalaştırmak isteyen Erzin’de Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nin ikincisi düzenlendi. 50 yıldan bu yana zeytincilik yapan Gökdere köylüleri, bölgenin en yağlı ve en lezzetli zeytinini üretmesine rağmen marka olamama sıkıntısını çekiyor. Yetiştirilen ürünün markalaştırılarak yurt içi ve yurt dışında satışa sunulmasını bekleyen Gökdere köyünde yapılan festivale çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaş katıldı. İskenderun Denizciler`de yaşanan hain saldırının kınandığı festivalde barışı temsil eden beyaz güvercinler gökyüzüyle buluştu. Halk oyunlarıyla başlayan festivalde kurulan standlarda yöre çiftçisinin gelir kaynağı olan narenciye ve zeytin, zeytin yağından yapılan yöresel yemekler sergilendi.

Festivali köy halkının gayretleriyle yaptıklarını söyleyen Festival Tertip Komitesi Başkanı Aziz Öktem, festival yoluyla zeytini marka haline dönüştürmek istediklerini söyledi. Akdeniz’in en lezzetli ve en çok tercih edilen zeytini olan Gökdere Zeytininin tüm Türkiye’de satışa sunulmasını isteyen Öktem,"Köy halkı emeklerinin karşılığını mutlaka almalıdır. Festivalle zeytinimizin ne kadar lezzetli olduğunu duyurmaya çalışıyoruz. Yetkililerde mutlaka harekete geçecekler ve bu muhteşem lezzeti tüm Türkiye’nin tatması için çalışma başlatacaklardır." ifadelerini kullandı.

Standları inceleyen Erzin Kaymakamı İskender Yönden de Halk Eğitim Merkezince oluşturulan temsili köy sofrasına oturdu. Sofrada yer alan köy yemeklerinin tadına bakan Yönden, otantik bir şekilde oluşturulan standa hayran kaldı. Zeytinin vazgeçilmez bir lezzet olduğunu söyleyen Erzin Kaymakamı İskender Yönden, "Bu denli güzel, yağlı ve lezzetli zeytinin bunca zamana rağmen marka haline gelmemesini Hatay için büyük bir kayıp olarak değerlendiriyoruz. Bizlerde devletin vermiş olduğu imkânları da kullanarak Gökdere zeytinini Dünya’ya tanıtacağız. Hatay genelinde çok verimli zeytin arazileri olmasına rağmen buralarda yetişen ürünlerin tanıtımı ne yazık ki yapılmıyor. Bunu Erzin başardı ve diğer festivallere de aracı oldu." şeklinde konuştu.
Gökdere`de ilk zeytinciliğin 1985 yılında İl Özel İdaresi tarafından dağıtılan zeytin fidanlarının dikilmesiyle başladığını belirten Yönden, "Gökdere köyünde 15 bin dönüm tarım arazisi var. Bunun 6-7 bin dönümü zeytin ağaçlarından oluşuyor. Köy sınırları içerisinde 160-170 bin civarında zeytin ağacı var. Bu ağaçlardan yıllara göre verim değişiyor. Örneğin bu yıl 3 bin ton yağlık zeytin, 40-50 ton civarında salamuralık zeytin, 600 ton civarında ise zeytin yağı elde ettik. Biz festivalin bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıla göre daha hareketli. İlk festivalin çok ciddi getirilerini aldık. Bursa’dan, Kayseri’den, Konya’dan Erzin’e bu lezzetten almak için gelen vatandaşlar oldu. Gökdere zeytini bölgenin en çok tercih edilen ürünlerinden. Biz bu lezzetin markalaştırılmasını istiyor ve tüm yetkililere çağrımızı tekrarlıyoruz." diye konuştu.

Festival onur ödülünü alan Marmara Üniversitesi İslam Tarihi Bölümü Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Cahit Baltacı`da, festivallerin üreticiye getirisinin yüksek olduğuna değindi. Baltacı, ``Tüm Hatay`a ve Türkiye`ye örnek olacak bir festival. Barışın iz sürdüğü bir ilçede zeytinin önemi bu festivallerle iyi bir konuma taşınıyor. Gökdere zeytini artık bir marka olmalı.`` dedi.