Selin Vurduğu Rize, Eski Görünümüne Kavuşuyor

Rize’de geçtiğimiz ay meydana gelen ve 1 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan sel felaketinin ardından şehirde su ve balçıkla kaplı alanlardaki temizleme çalışmaları büyük ölçüde tamamlandı.

Selin Vurduğu Rize, Eski Görünümüne Kavuşuyor
İlde yaşanan bu büyük afet sonrası, çevre illerden gelen ekiplerinde katkılarıyla yapılan temizlik çalışmaları sonrası şehir merkezi yavaş yavaş eski görünümüne kavuşuyor.

Rize, 24 Eylül’deki şiddetli yağışların ardından meydana gelen sel ve heyelanlarla büyük bir afetle karşı karşıya kaldı. Afetten birkaç gün sonra Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin’den Rize’ye gelen 55 kişilik Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına bağlı Hasar Tespit alanındaki uzman ekipler, incelemelerinin ardından ildeki toplam zararın 11 milyon lira tutarında bir rakam olduğunu belirledi. 5 gün gibi kısa bir sürede ildeki incelemelerini tamamlayan ekipler, ilde kaldıkları süre içerisinde yaklaşık 700 konut ve bu konutların bulunduğu alanlardaki heyelan olaylarını inceledi. Bu konutlar içerisinde 142 konutun bulunduğu alanda önlemler alınması gerektiği kararına varan teknik ekip personelleri, 62 konut ve 2 işyerinin de afet riski taşımayan başka bir alana nakledilmesini uygun gördü.

Yaşanan afetten en fazla zarar gören bölge şehir merkezi oldu. Merkeze bağlı Tophane Mahallesinde bulunan ve yıllar önce üzeri kapatılarak yaya ve araç trafiğine kullanılır hale getirilen Dalyan Deresi’nin taşması sonucu kapalı otoparklarda bulunan yüzlerce araç ile dere sularına maruz kalan bini aşkın işyeri büyük zarar gördü. Şehir içinde 80 bin metrekarenin üzerinde bir alanda etkili olan su baskınları sonucu 200 bin tonun üzerinde su ve bu suların beraberinde getirdiği çamurlar, işyerleri ve araç trafiğinin sağlandığı alanları kapladı. Afetin ilk saatlerinden itibaren Rize Belediyesine bağlı temizlik ekipleri ve çevre illerden gelen diğer ekiplerce şehirde hummalı bir temizlik çalışması başlatıldı. Çalışmaları sonrası şehir yavaş yavaş eski görünümüne kavuşmaya başladı. Söz konusu afetler sonrası, Başbakanlık tarafından Rize Valiliğine şu ana kadar toplamda 8 milyon lira yardım gönderildi.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Cihan muhabirine yaptığı açıklamada, Rize’nin yaşadığı bu son afette ciddi boyutta maddi zarara uğradığını söyleyerek, "Biz bu afet olmadan önce böyle bir lokal yağışın olacağını biliyorduk. Özellikle yağışların şiddetini meteorolojinin uyarılarından ziyade öncesinden irtibata geçtiğimiz bazı tecrübeli deniz kaptanları ve ilde yüksek kesimlerde bulunan çobanlara sorarak nerde etkili olabileceğini öğrendik. Vatandaşlarımızı yağışlar önce tedbirlerini alması konusunda uyarmıştık." dedi.

Yağışların gündüz saatlerinde olmasının olası can kayıplarının önüne geçtiğine dikkat çeken Bakırcı, şöyle dedi: "Afet sonrası en az 300 personel ve 120’yi bulan iş makinelerimiz ile şehrin temizliğini kısa bir sürede bitirdik. Yaşadığımız bu durumun yaralarını bir yılda saramayız. Afet şehir ticaretinin döndüğü alanın yüzde 50’sini etkiledi. Bu durum ildeki ticareti ve tüccarı olumsuz yönde etkiledi. Özellikle bazı bölgelerimizde yoğun temizlik ve su tahliye çalışmalarında bulunduk. Su baskınları ile karşı karşıya kalan Türk Telekom Rize İl Müdürlüğü çevresindeki çalışmalarımızda bu binanın zarar görmemesi adına hummalı bir çalışma yürüttük. Oldu ki şayet bunda başarısız olsaydık, bu binanın zemin katında bulunan çok önemli iletişim ve diğer sistemler çökme aşamasına gelecekti. Birçok büyükşehir belediyesinin elinde dahi bulunmayan su motoru pompalarımız sayesinde su baskınlarının meydana geldi birçok zemin kat ve kapalı otoparklarımızdan suları kısa zamanda tahliye ettik. Özellikle belediyemizin yaptığı Sahil ve Orta Camilerine ait yer altındaki şadırvanlar, yağışların şiddetli olduğu dönemde bile vatandaşın kullanabileceği bir halde kaldı. Bu durum, bu şadırvanların yapım tekniği ile alakalı olduğu için bu alanlarımız sel baskınlarından zarar görmedi. Şehrin üst kısımlarında yine yağışlar sonrası heyelanlar meydana geldi. sadece bu alanlar için İller Bankası yetkililerine yaptırdığım hasarın 5 milyon lira olduğunu öğrendim. Belediye sınırları içerisindeki kanalizasyon ve su şebekelerinde büyük maddi kayıplar meydana gelmişti. Hızlı sürdürdüğümüz çalışmaları sonucunda şu anda şehirde birkaç abonemiz hariç su aktarımı yönünden herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor."

8 YILLIK GÖREVİMDE BİR OKULU 20 KERE SU BASTI
Bakırcı, kanunların kendilerine verdiği yetki kapsamında tehlike oluşturan tüm yapıları yıkacaklarını belirterek, "8 yıllık belediye başkanlığı görevimde şehir merkezinde bulunan Zihni Derin İlköğretim Okulunu 20 kere su bastı. Bunca su baskını sadece tek bir alanda oluyorsa burada bir sorun var demektir. Bu okulun yanındaki dere her taştığında oraya intikal ediyorum. Okulun acilen bulunduğu alandan kaldırılması, yıkılması gerekiyor. En alt katları ana sınıfı olarak kullanılan bu eğitim binasında öğrencilerin bir sonraki sel baskınlarında ölmeyeceğinin bir garantisi var mı? Belediye olarak bu okul ve buna benzer yapıların yıkılması adına gerekli müracaatları ettik. Kanunların bizlere verdiği yetkiler çerçevesinde tehlike arz eden her yeri yıkacağız. Vatandaşlarımızı bizi mazur görsün. Bu acı reçeteyi kabul etmek zorundayız. Bir insan hayatının bedeli olamaz ve yarın bu tip tehlikeli bölgelerin daha büyük bir sorunlar doğuracağının garantisi yok." ifadelerini kullandı.

Rize’de geçtiğimiz sene meydana gelen ve 13 kişinin ölümü ile sonuçlanan Gündoğdu Beldesindeki afette yeteri kadar ders çıkarılamadığına dikkat çeken Başkan Bakırcı, şunları söyledi: "Gündoğdu afetinden ders çıkardığımız tek nokta bizim uyarılarımıza hemşerilerimizin uyması oldu. İlimizde yağan bu son yağışlar, Gündoğdu Beldemizde yağan yağışlardan yüzde 25 daha fazla bir orana sahipti. Biz bu tip olağanüstü hallerde hasar tespitini daha aza indirebilecek önlemler almamız gerekiyor. Üstü kapatılan derelerimizin açılması yönünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hedefimiz ilimizde bu tip üzeri kapalı dereler bulundurmamaktır. Bu konuda vatandaşımızı dinlemeyeceğiz. Vatandaşımızdan bu konuda da anlayış göstermesini istiyoruz. Alanında uzman ekiplerin araştırmalarına göre önümüzdeki yıllarda bu bölgelerde bu tip lokal yağışların daha da sık olacağını öğrendik. Buna hazırlıklı olmak adına her türlü tedbiri almaya çalışacağız."

ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR EKİPLERİ ALARMA GEÇİRDİ
Öte yandan ilde dün gece itibariyle başlayan şiddetli yağışlar sonrası ekipler daha önceki yağışlarda etkili olan bölgelerde önlemler aldı. Belediye Başkanı Bakırcı, ilde son yağan yağışlarla beraber bazı dere seviyelerinin yükseldiğini belirterek, "Etkili olan sağanak sonrası Hamam Deresi ve Değirmendere yine taşkın tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Derenin yüksek kesimlerden taşıdığı ağaç parçaları derenin ağzını tıkadı. Ancak olası riskleri hesaplayarak iş makinelerimizi gece görevlendirmiştik. Gece iş makineleri ile tedbir alarak olası dere taşkınlarının önüne geçtik." dedi.

Yetkililer, ilde yeni yağışların olacağı bildirerek vatandaşları yağışlara karşı tedbirli olması konusunda uyardı.