Asker Hakları İnisiyatifi, `disko` Mağdurlarını Tanıklık Yapmaya Çağırdı

Asker Hakları İnisiyatifi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) askerlik görevini yaparken disiplin koğuşunda gördüğü işkenceler sonucu komaya giren er Uğur Kantar’ın hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yaptı.

Açıklamada, `disko` olarak tabir edilen disiplin koğuşlarında kötü muamele görenlerin benzer olaylar bir daha yaşanmasın diye tanıklık etmeye çağırdı.

Asker Hakları İnisiyatifi`nin açıklamasında, KKTC’de vatani görevini yaparken disiplin koğuşunda gördüğü işkenceler sonucu komaya giren er Uğur Kantar’ın hayatını kaybettiği hatırlatıldı. Konuyla ilgili 30 Temmuz 2011 tarihinde “Diskoda Neler Oluyor?” başlıklı bir çağrı yaparak disko deneyimini yaşayan herkesin bildiklerini paylaşmaya davet edildiği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: ” Bu vesileyle çağrımızı yineliyor ve diskoda kötü muamele gören herkesi benzer olaylar bir daha yaşanmasın diye tanıklık etmeye çağırıyoruz. Çağrı metnine sitemize girerek ulaşabilirsiniz. Asker Hakları İnisiyatifi olarak Uğur Kantar`a işkence yapanların ve işkenceye göz yumarak ölmesine neden olanların cezalandırılmasını; başta TBMM İnsan haklarını İnceleme Komisyonu olmak üzere tüm yetkili kurumlardan Kıbrıs’la ve diskolarla sınırlı kalmadan zorunlu askerlik sırasında karşılaşılan tüm kötü muamelelerin sonlandırılmasına yönelik somut adımları bir an önce atmalarını ve bu adımları kamuoyu ile acilen paylaşmalarını bekliyoruz. “