Vali Harput`tan İmamlara: Kendinizi Namaz Kıldırma Memuru Olarak Görmeyin

Bursa Valisi Şahabettin Harput, imamların kendilerini sadece ‘namaz kıldırma memuru’ olarak görmemesi gerektiğini söyledi.

Vali Harput`tan İmamlara: Kendinizi Namaz Kıldırma Memuru Olarak Görmeyin
Ramazan ayında asayiş olaylarının düşüşe geçtiğini hatırlatan Vali Harput, “Din görevlileri emniyet açısından da son derece önemli bir görev ifa ediyor” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1986 yılında aldığı karar doğrultusunda 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanılan Camiler ve Din Görevlileri Haftası sebebiyle Bursa Müftülüğü tarafından Tayyare Kültür Merkezi’nde bir konferans düzenlendi. Muradiye Cami İmam Hatibi Orhan Demiraslan’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Bursa İl Müftüsü Mahmut Gündüz, cami yaptırmanın önemine vurgu yaptı.


"CAMİLERDE ÇOCUKLARI İTEKLEMEYELİM"
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu seneki Camiler ve Din Görevilleri Haftası’nın ana temasını ‘Çocuk ve camiler’ olarak belirlediğini kaydeden Müftü Gündüz şöyle devam etti: "Tabi eksikliklerimiz var, ulaşamadığımız noktalar var. Camilerimizi her çeşit insanın rahatlıkla gelip ibadet yapmalarını hedefliyoruz. Özürlülerin rahatlıkla camilere gelip ibadet yapmalarını istiyoruz. Camilerimizin içiyle dışıyla pırıl pırıl olmasını arzuluyoruz. Din görevlilerini kimse küçük görmesin. Onlar olmasa, bu milletin hali ne olur? Bu hocalar gece demeden gündüz demeden insanımızla beraber, cenazede var düğün de var, üzüntü de var sevinçte var. Hocalarımız da insanlarımızı okutsun, çocuklarımıza iyi davransın. Bu haftanın ana teması ‘camiler ve çocuktur’. Çocukları camilere getirelim, onları camilerde ötelemeyelim."

"LİSANI HAL İLE DERDİNİZİ ANLATMANIZ GEREKİR"
Toplum hayatında din görevlilerine önemli görevler düştüğünü belirten Bursa İl Valisi Şahabettin Harput, ülkede en güzel, en temiz binaların camiler olması gerektiğini söyledi. Allah’ın evi olarak bilinen camilerin temiz olması ve örnek gösterilmesi gerektiğine işaret eden Vali Harput şunları kaydetti: "Güzel ahlakın toplumdaki yansımaların görüldüğü yerlerin bir tanesi camilerdir. İnsanların derdini anlatamadığı, cenazelerden haberdar olamadığı toplumda din görevlililerine de büyük görevler düşüyor. Cami cemaatinden birisinin15 gündür olmamasından bir arkadaşının haberdar olmadığı islam toplumunda hasar var demektir. Camilerin saygın konumuyla beraber ne kadar önemli fonksiyon ifa ettiğini bilmemiz lazım. Bugün camiden diyanetten bihaber yaşayan, bu güzellikleri bilmeyen, duymayan insanlara ulaşmak, onlara sevdirmek, tanıtmak öncelikle din görevlisinin görevidir. Aslında siz ‘Alimler Peygamberlerin varisleridir’ hadisine mazhar olan en yüksek saygın mesleğin mensuplarısınız bu size yeter. Kendinizi ‘namaz kıldırma memur’ olarak görmeyin. Böyle görülüyorsa ‘yazık’ derim. Asli göreviniz bu değil, asli göreviniz mesleğinizi önce mabette sonra dışarıda en iyi şekilde temsil etmenizdir. Lisanı hal ile derdinizi anlatmanız gerekir. Bu hafta sebebiyle büktün bunları sorgulamalıyız. Cemiyet hayatında terör, hırsızlık, gasp gibi ızdırap duyduğumuz hadiseler karşısında uykumuzun kaçması, lokmamızın boğazımızda düğümlenmesi lazım. İşin özü budur."
Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile merkez ilçe belediye başkanlarına camilere yönelik hizmetlerden dolayı şükran plaketi verildi. Cengiz Numanoğlu’nun okuduğu `Mescid-i Aksa` şiiri salondakileri duygulandırdı.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı, camilerin İslam dinindeki yeri, önemi ve toplum hayatındaki işlevine dair bir konuşma yaptı.