Osmancık, Truva atıyla kapılarını dünyaya açacak

Çorum Osmancıklılar, ilçenin tanıtımını yapmak ve turizmi artırmak için Truva atına sarıldı. İlçenin turizm potansiyelini artırmak isteyen Osmancık Be

Çorum Osmancıklılar, ilçenin tanıtımını yapmak ve turizmi artırmak için Truva atına sarıldı. İlçenin turizm potansiyelini artırmak isteyen Osmancık Belediyesi, bu amaçla 1 milyon TL tutarında proje hazırladı.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)'na sunulan projenin kabul edilmesi halinde, İlyada destanının kahramanlarından mitolojik savaşçısı Aşil'in, Truva şehrini ele geçirmede kullandığı tahta atı Osmancık tepelerinde kendini gösterecek.

Türkiye'nin her geçen yıl artan turizm gelirlerinden yararlanmak isteyen Anadolu'daki değişik iller, bulundukları bölgenin tarihi ve mitolojik özelliklerinden yararlanmak istiyor. Türkiye'de pirinci ile tanınan Osmancık, ilçenin tepesine inşa edilecek Truva atı ile kapılarını dünyaya da açmak istiyor. Araştırmacı-Yazar Cevdet Seraçer'in "İlyada destanının kahramanlarından mitolojik savaşçısı Aşil'in mezarı Osmancık Adatepe'de" tezinden yola çıkan Osmancık Belediyesi, Aşil'in mezarının yanına Truva atının minyatürünü dikmek için çalışma başlattı.

Aşil'i, Truva şehrini ele geçirmede kullandığı tahta atıyla 5 bin yıl sonra yeniden buluşturmak isteyen belediye, böylelikle ilçenin turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor. Bu amaçla hazırlayan 1 milyon TL tutarındaki proje, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)'na sunuldu. Kabul edilmesi durumunda mezarın bulunduğu ileri sürülen tepede restorasyon çalışmaları yapılacak. Truva Atı'nın minyatürü uygun bir yere yerleştirilecek. Tepenin ağaçlarla kaplı olması sebebiyle bazı kısımları mesire olarak kullanıma hazır hale getirilerek yaşam alanına dönüştürülecek. Ayrıca, tepenin yolları da rehabilite edilecek.

Aşil'in (Akhilleus) mezarı ve Truva Atı Projesi hakkında bilgi veren Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, çok kapsamlı bir proje hazırladıklarını söyledi. Başkan Yazıcı, ''Aşil'in mezarının ilçemizde olması sebebiyle onunla ilgili ne yapabiliriz diye düşündük. Mezarının olduğunu iddia ettiğimiz Adatepe'nin düzenlenmesiyle ilgili bir proje sunduk. Projede Truva Atı da var. Aslına uygun olacak ama minyatürünü düşünüyoruz. Bu projemiz kabul edildiğinde alacağımız destekle dünya tarihine iz bırakmış bir isim olan, bizim diye de benimsediğimiz Aşil'in mezarı da daha bir sunumla ilçemizi, ülke ve dünya turizmine sunmuş olacağız. Projemizde iddialıyız. Bunun da kabul göreceğine inanıyoruz. Onaylanırsa 18 aydan daha kısa sürede bitireceğiz. Aşil'in mezarı söz konusu olduğu için bunun dünyaya duyurulmasında sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyorum. Çok yoğun turist çekeceğiz. Konaklama problemlerimiz ortadan kalkmış durumda. Yapacağımız tarihi turistlik mekan düzenlemeleri ile ilçemizi ilgi çekici hale getirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.