Beyin ölümü gerçekleşen Diyarbakırlı hastanın organları 4 kişiye umut oldu

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde beyin ölümü gerçekleşen ve yakınları tarafından organları bağışlanan Mesut Rıza Işık(37)'ın kalp, karac

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri'nde beyin ölümü gerçekleşen ve yakınları tarafından organları bağışlanan Mesut Rıza Işık(37)'ın kalp, karaciğer ve böbrekleri uzun zamandan beri organ bekleyen 4 hastaya yaşam kaynağı oldu.

Üniversitenin Organ Nakil Koordinatörü Mehmet Karakaş'ın yaptığı görüşme sonucunda, Işık'ın yakınlarını organların bağışlanmasına konusunda ikna etti. Bunun üzerine nakil için Sağlık Bakanlığı ile temasa geçilerek gerekli izin alındı. Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Doç. Dr. Mehmet Yılmaz ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinden Yrd. Doç. Dr. Murat Kapan tarafından gerçekleştirilen operasyonla hastanın karaciğeri ve böbrekleri Malatya'ya, kalbi ise İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Buralarda yapılan başarılı operasyonlarla organlar hastalara nakledildi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde organ nakli bekleyen ancak organ temin edilmediği için hayatını kaybeden her yaştan çok sayıda hasta olduğuna dikkat çeken Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Türkiye genelinde bağış oranının yetersiz seviyede olduğunu belirti.

Alan, "Ülkemizin köklü eğitim kurumlarından biri olan Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere organ nakli merkezi açma çabası içerisindeyiz. Kısa bir süre içerisinde karaciğer ve böbrek nakillerinin başlatılmasına yönelik çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir. Yoğun bakımımız ve ameliyathanemiz bitmiş durumdadır. Organ naklinde çalışan personellerimizin eğitimleri devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı'na resmi başvurumuzu şubat ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2011 yılı içerisinde de ilk organ nakli ve ameliyatı yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Yrd. Doç. Dr. Murat Kapan da, bölgenin en büyük ili olan Diyarbakır'da ilk defa organ bağışı ve naklinin gerçekleştiğini söyledi. Kapan, bunu sağlayan Mesut Rıza Işık'ın anne ve babası ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Kapan, "Yapmış oldukları bu örnek davranıştan dolayı teşekkür ediyorum. Umarım bu takdir edilecek davranışları bundan sonraki bağışlara örnek teşkil eder. Bu konuyla ilgili gerekli bilincin oluşturulmasında en büyük gayret sağlık çalışanlarına, özellikle de biz hekimlere düşüyor." şeklinde konuştu.