İş yükünden yakınan Yargıtay, jet hızıyla kararlar vermiş

Yargıtay, kamuoyunu şoke eden tahliyeleri, ilgili dairelerin 'iş yükü' fazlalığına bağlarken kendisi ile çelişti. Bazı davaların jet hızıyla karara ba

Yargıtay, kamuoyunu şoke eden tahliyeleri, ilgili dairelerin 'iş yükü' fazlalığına bağlarken kendisi ile çelişti. Bazı davaların jet hızıyla karara bağlaması bu durumu çok net olarak otaya koyuyor. Yaklaşık bin sanığın dosyasını 10 yıldır görüşmeyen Yargıtay, Osman Kaçmaz, Ömer Faruk Eminağaoğlu, İlhan Cihaner ve Mehmet Haberal gibi isimlerin davalarını birkaç ay içinde sonuçlandırdı.

Terör, hırsızlık, çete ve tecavüz dosyalarım, iş yükünü öne sürerek yargılamaları yıllarca öteleyen Yargıtay, Ergenekon sanığı İlhan Cihaner, Abdullah Gül'ün yargılanmasını isteyen Sincan Hakimi Osman Kaçmaz ve Ergenekon sanıklarına desteği ile bilinen YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu için gözle görülür bir çabayla hareket etti. Adalet Bakanlığı verilerine göre 953 dosyayı 10 yıldır öteleyen Yargıtay, bu 4 isimle ilgili kararı 2 ila 4 ay gibi kısa sürelerde verdi. Toplamda tahliye olması beklenen bin 236 sanıktan 953'ünün dosyası hala Yargıtay'da temyiz için bekliyor. Ceza Muhakemeleri Kanununun 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, gasp, terör, çete, tecavüz ve cinayet gibi suçlardan yargılanan birçok tutuklu, yargılama 10 yılı aştığı gerekçesi ile tahliye ediliyor.

İLK DURUŞMADA TAHLİYE ÇIKTI

Yargıtay, ismi Ergenekon'da ve skandallarda geçenler için inanılmaz bir hızla hareket ediyor. 16 Şubat'ta 'Ergenekon terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla gözaltına alınan ve bir gün sonra Erzurum'da tutuklanan İlhan Cihaner, tutuklanmasının ardından HSYK, soruşturmayı yürüten özel yetkili savcıların yetkisini aldı. Cezaevine gönderilen Cihaner'in davasını İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davasıyla birleştirdi. Ancak Yargıtay 11. Ceza Dairesi, şaşırtan bir karara imza atarak fotokopi üzerinden aldığı Cihaner'in Erzurum'daki davası ile Yargıtay'daki görevi kötüye kullanmak dosyasını birleştirdi. Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker, 17 Haziran 2010'da duruşmada verilen kısa aradan sonra birleştirilen dosyanın incelendiğini ve Cihaner'in koşulsuz tahliyesine karar verdi. Yaklaşık 4 ay tutuklu kalan Başsavcı Cihaner'in davası karara bağlandı ve Cihaner görevine başladı.

AYDA BİR DURUŞMA

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaç-maz'ın 'Görevi kötüye kullanmak' ve 'Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek' suçlarından yargılandığı davada 2 buçuk ayda karar verdi. Olayı aydınlatması beklenen telefon kayıtları ve havaalanı kayıtları dahil birçok delili araştırma gereği dahi duymayıp alelacele berat karar verildi. YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu için de iş yükü unutuldu. Eminağaoğlu'nun birinci sınıf savcı olduğunu gerekçe gösterilip dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne verilmişti. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ı süratle tahliye eden mahkeme, Eminağaoğlu'nu 4 ayda 3 duruşma yaparak beraat ettirmişti.

BAŞBAKAN İÇİN ÖZEL KURYE

Yargıtay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için de skandala imza atmıştı. 2002 yılında milletvekili listeleri verilirken, Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesinin verdiği adli sicil kaydıyla ilgili bir karar kesin olduğu halde Yargıtay jet hızında devreye girmiş, Erdoğan'ın milletvekili seçilememesi için de kuryeyle dosya Ankara'ya getirilmişti. Ankara'da toplanan mahkeme aynı gün karar vererek, Başbakan'ın ismini milletvekili listesinden sildirmişti.

YARGITAY BU KEZ HABERAL İÇİN SAHNEDE

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın tahliye başvurusunu reddeden 9 hakimi de jet hızı ile mahkum etti. Hukuk skandalı olarak yorumlanan karar, fotokopi belgeler üzerinden incelenerek verildi. 9 Ağır Ceza Hakimi 1,5 ay içinde bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkum edildi.