Eczacılar 'reçetesiz ilaç' reklamına tepkili

Reçetesiz ilaçların reklam yapmasına eczacılar tepki gösterdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "İster reçeteli ister reçe

Reçetesiz ilaçların reklam yapmasına eczacılar tepki gösterdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, "İster reçeteli ister reçetesiz satılsın, adı üstünde ilaç, 'ilaç'tır ve en basit ilaç bile yanlış yönlendirme ve kullanım ile zehre dönüşebilmektedir." dedi.

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı'nın 11. Maddesi 6 Ocak gecesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu düzenlemeyle reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda tanıtımı serbest bırakıldı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bu duruma tepki gösterdi. Saydan, "Söz konusu maddenin yasalaşması son derece vahim bir durumdur. Zira ilaçların reklamlarla tanıtılması, ve vatandaşların özendirilmesi halk sağlığı için ciddi bir tehdittir." ifadelerini kullandı.

Sendika olarak ilacın reklamının yapılmasının hep karşısında durduklarını dile getiren Saydan, "İlaçların süslü reklamlarla tanıtılması ve her yaş grubundan vatandaşlarımıza özendirici hale getirilmesi, halk sağlığımız için ciddi bir tehdittir." şeklinde konuştu. Özellikle TV reklamlarının izleyici kitlesinin çocuklar olduğunu kaydeden Saydan, bu durumun büyük bir tehlikenin habercisi olduğuna işaret etti. İnternet yoluyla yapılan özendirici ilaç reklamlarının ve ilaç satışlarının bile bir çok kişinin hayatına mal olduğunu ifade eden Saydan, şunları kaydetti:

"İlaç sektörü çok büyük bir sektördür. Bu yüzden reklam deyince iştahı kabaran bazı karteller, bununla da yetinmeyip, ilacın marketlerde satılması içinde baskı unsuru oluşturacaklardır. Bu da halk sağlığına yönelik gelecekteki en büyük tehdittir. Zira bugün reklamı yapılacak kadar masum görünen bu ürünlerin, marketlerde satılmasının da gündeme gelmesi ile bilinçsiz ilaç tüketimi hızla artacak, gelecek nesillerin sağlığı reklam şirketlerinin kazancına ipotek edilmiş olacaktır."