Bakan Ergin: Konuşmaktan çok icraat zamanı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, zamanın konuşmak zamanı değil icraat zamanı olduğunu söyledi. Elbirliği ile sorunun çözülmesi için çalıştıklarını dile getiren Ergin, yargıya hakim ve savcı alımlarında bir takım sıkıntılar yaşadıklarını da ifade etti.

Bakanlık girişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Ergin, yargıdaki sorunların çözümü için ilk adımın atıldığını belirterek mevzuat açısından diğer çalışmaların ise devam ettiğini söyledi. Önümüzdeki hafta Meclis'te görüşülecek kanunların yargıdaki sorunların küçültülmesi açısından önemli katkılar sağlayacağına inandığını vugulayan Ergin, ilk dereceli mahkemeler ve yüksek dereceli mahkemeler ile birlikte çözücü adımların atıldığını kaydetti. Bunların çok önceden planlanan ve adımları atılan projeler olduğuna dikkat çeken Ergin, sorunu çözebilmek için tüm tarafların, siyasetin, ilk dereceli mahkemelerin, yüksek mahkemelerin gayretleriyle sorunları çözmeye devam edeceklerini belirtti.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Ergin, konuşmaktan çok gayret gösterme vakti olduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı çözüme yönelik taslak ve buna ilişkin Gerçeker'in "Bize bir şey sorulmadı" açıklamasının sorulması üzerine de Ergin, konuya ilişkin yargı kurumlarıyla daha önce yapılmış görüşmeler olduğunu, basın önünde bu konuları konuşmayacağını vurguladı. Bu sorunları el birliğiyle beraber çalışarak çözeceklerini belirten Ergin, konuşmaktan çok icraat zamanı olduğunun altını çizdi. Gerçeker ile zaman zaman görüştüklerini yine gerekirse görüşebileceklerini anlatan Ergin, çalışmalara devam edeceklerini ve herkesin kendi görev alanında gayret göstermesini beklediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine ise Ergin, gündemdeki konu hakkında bilgi sunduğunu ve süreci anlattığını söyledi.

Hakim ve savcı alımlarına ilişkin bir soruya da Ergin, ocak ayında bir mülakatın yapılacağını ve 2013 yılına kadar en az üç sınav açmak zorunda olduklarını ifade etti. Adalet Bakanlığı'nın ekonomik olarak bir sıkıntısı bulunmadığının altını çizen Ergin, parasal sorunları olmadığını vurguladı. İstinaf Mahkemeleriyle ilgili 2007 yılında hayata geçirilmesiyle ilgili yaptıkları müracaatta Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun savcı kaynağı yeterli olmadığı gerekçesiyle buna izin vermediğini ve hakim savcı kaynağı yeterli olduktan sonra bu mahkemelerin faaliyete geçmesini istediğini dile getiren Ergin, "Biz artırabilmek için sürekli sınava çıktık. 4 tane yürütme durdurma, 1 iptal kararıyla karşılaştık. Umarım bu sıkıntıları bir daha yaşamayız." diye konuştu.