"Tahliye sorunu yargılamaların uzun sürmesinden kaynaklanıyor"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, tutukluluk süresinin 10 yıla kadar uzamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyle

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, tutukluluk süresinin 10 yıla kadar uzamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Üskül, "Bütün herkes 5-10 yıl tutuklu kalacak diye bir şey yoktur. Bu kararı verenler yargıçlardır. Hem yasanın öngördüklerine göre hem de Avrupa İnsan Hakları kriterlerine göre karar verilmelidir. Yargı organlarına müdahale etme imkanımız yoktur." dedi.

10 yıl tutukluluklarının ardından bazı tutukluların salıverilmesi ile ilgili de konuşan Üskül, "Salıverilmiş olmaları beraat etmiş oldukları anlamına gelmiyor. Sonucu mahkumiyette olabilir." diye konuştu. Makul süreler içinde yargılamanın yapılması gerektiğine işaret eden Üskül, yargıçlara önemli bir görev düştüğünü vurguladı.

Komisyonun çalışmalarını anlatan Üskül, 3 raporun tamamlandığını, Bolu Cezaevi ile Mardin ve Diyarbakır Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumlarına bağlı kuruluşlar ile ilgili incelemelerde bulunduklarını ve raporlar oluşturduklarını belirtti.