"Geleneksel değerlerimizden ışık hızıyla uzaklaştığımız için ailede iletişim kazaları yaşanıyor"

Ebeveynlerin çocuklarla kuracağı ilişkilerdeki en büyük engel, çocuğun bilgisayar başında geçirdiği vakit. Millete ait değerlerin dejenere olmasıyla a

Ebeveynlerin çocuklarla kuracağı ilişkilerdeki en büyük engel, çocuğun bilgisayar başında geçirdiği vakit. Millete ait değerlerin dejenere olmasıyla aile yapısının çatladığını belirten uzmanlar, akşamları ailecek kestane pişirip, mısır patlatmanın bile önemli bir iletişim aracı olduğunu söylüyor.

Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Köse, küreselleşme sürecini yaşayan Türk insanının geleneksel değerlerinden ışık hızıyla uzaklaştığını, 'bizi biz yapan değerlerin tek aktarım yolunun aile içi sohbetler olduğunu kaydetti. Evinde bilgisayar olan ebeveynlerin çocuklarının internet başında geçirdikleri zamanı azaltmaları tavsiyesinde bulunan Sosyal Hizmet uzmanı Ahmet Köse, dışarıdan gelen aile bireyinin kapıda karşılanmasının önemine dikkat çekti. Okuldan gelen kız çocuğunun anneyle birlikte mutfakta zaman geçirmesinin onun beslenme alışkanlığı kazanmasında büyük önem arz ettiğini belirten Köse, şöyle konuştu: "İşten gelen babayı, anne ve çocukların kapıda karşılaması çocukların üzerinde müthiş bir etki bırakır. Birlikte yenen akşam yemeklerine müteakip günün aktüel olaylarının birlikte değerlendirilmesi ve ailece kitap okuma günleri düzenlenmesi ailedeki entelektüel birikimi artıracaktır. Çocuklar, anne babalarını örnek alarak büyürler. Doğru davranışlar geliştiren anne babalar, sağlıklı ve mutlu bireylerin yetişmesine en büyük kaynak olacaktır. Önümüzdeki günlerde sömestre tatilinin olması, serbest zamanları ailece değerlendirme için önemli fırsattır. Her ne kadar günümüzde evlerde kestane ve mısır patlatmak geleneği çok az olmakla birlikte, ebeveyn ve çocuklar beraberce sinemaya gidebilirler, kültürel faaliyetlere birlikte katılabilirler."

İmkanı olan ebeveynlerin kış imkanlarından yararlanarak çocuklarla birlikte kar topu oynama ve kayak yapmasının da ailedeki iletişimi güçlendireceğini vurgulayan Köse, mutlu beraberliklerin mutlu bireylerin doğmasında büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Ahmet Köse, çocukların performans ödevlerinin ailece yapılmasının da çocuğa güven aşılayacağını dile getirdi.

EBEVEYNLER ÇOCUKLARIN YANINDA KAVGA ETMESİN

Ebeveynlerin çocukların yanında münakaşa ve kavga etmemesini tavsiye eden Sosyal Hizmet Uzmanı Ahmet Köse, şiddeti uygulamayı öğrenmenin en önemli kaynağının kişinin kendi ailesi olduğunu söyledi. Köse, evinde şiddete maruz kalan çocukların kişilik gelişimindeki hasardan ötürü evden kaçmaya, alkol madde bağımlılığına ve her türlü suç eğilimine yatkın olduğuna dikkat çekti.

Aile içi şiddetin en önemli nedeninin aile olduğunu kaydeden Köse, sürekli evinde şiddet uygulanarak büyüyen bir çocuğun bunu ilerleyen zamanlarda normal olarak algılamaya başlayacağını, zamanı gelince kendisinin de uygulamaya koyacağına işaret etti. Köse şöyle devam etti: "Erkeğin sahip olduğu fiziksel gücünden ötürü bunu yapabileceğine inanması, kadının ise hem fiziksel hem de ekonomik açıdan yetersiz olduğu için buna karşı koyamamaktadır. Şiddeti uygulayan bunu yaparken duygusal baskıları ortadan kaldırdığını, kendi isteklerini garanti altına aldığını düşünür."

DAYAK CENNETTEN ÇIKMADI

Köse, 'Kızını dövmeyen dizini döver', 'Dayak cennetten çıkmadır', 'Vurulan yerde gül biter', 'Hem döverim hem severim', 'Kadının karnından sıpayı sırtından sopayı eksik etme' gibi atasözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Şiddet uygulama oranının şiddet uygulanan evde büyüyen bireylerde yüksek olduğuna dikkat çeken Köse, önce aile içindeki problemlerin çözümlemeye çalışılmasını istedi.