Bolu'ya sağlık yatırımları için 67 milyon TL kaynak aktarıldı

AK Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin, iktidarları döneminde Bolu'da sağlık yatırımları için 67 milyon TL kaynak kullandıklarını bildirdi.

AK P

AK Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin, iktidarları döneminde Bolu'da sağlık yatırımları için 67 milyon TL kaynak kullandıklarını bildirdi.

AK Parti Bolu İl Başkanı Ali Ercoşkun ile parti binasında basın toplantısı düzenleyen Metin, Bolu'daki sağlık yatırımlarını değerlendirdi.

Metin, 2002'de Bolu kırsalında yaşayan vatandaşlara yüzde 11 oranında 112 Acil Sağlık Hizmeti verilirken, bugün 20 adet kara ambulansı, 3 adet kar paletli ambulans ve Ankara merkezli hava ambulansı ile ilin her bir köşesine bu hizmetin ulaştırıldığını söyledi. Milletvekili Metin, hava ambulanslarıyla Bolu'da bugüne kadar ihtiyacı olan 2 hasta gerekli sağlık merkezlerine nakledildiğini ifade ederek, "AK Parti İktidarından önce Bolu'da ambulansla yılda 3 binin altında vaka taşınırken, bugün taşınan acil hasta sayısı 8 binin üzerine çıkmıştır." dedi.

AK Parti Bolu Milletvekili Metin, korucuyu sağlık hizmetlerinde büyük bir seferberlik başlattıklarının altını çizerek, şunları kaydetti: "İlimizde bu hizmetlere ayrılan bütçe 2002 yılında 5.9 milyon TL iken 2009 yılında bu rakamı 27 milyon TL'ye çıkardık. Aşılama oranlarını yüz 84'ten yüzde 89'a çıkardık. Bolulu yavrularımız artık kızamığı yaşamıyor. Daha önce aşılama programında olmayan kızamıkçık, kabakulak, menenjit, zatürre aşılarını ücretsiz aşı programımıza dâhil ettik. Beşli kombine aşıyı başlattık. Bugün, dünyanın çocuklarına en kapsamlı ve gelişmiş aşılarını uygulayan ilk 20 ülkesi içerisinde bulunuyoruz. Bulaşıcı hastalıklarla etkili bir şekilde mücadele ediyoruz. Tifo vakasına bugün rastlanmamaktadır. Göreve geldiğimizde atıl durumda olan, birçoğu personel yokluğu nedeni ile kapalı olan sağlık evi ve sağlık ocağını faal hale getirdik. Her hekime bir oda prensibiyle muayene oda sayısını 34'ten 94'e yükselttik. Bu sayede birinci basamak muayene sayısı 2002'de 330 bin iken, 2009 sonunda bu sayı 792 bine yükselmiştir. Bolu ilimizde 16 Ekim 2006 itibariyle Aile Hekimliğine geçilmiştir. 79 aile hekimimizle, 271 bin nüfusa 28 Aile Sağlığı Merkezi ile hizmet verilmektedir. Artık ücret ödemeyeceğiniz ailenize özel doktorlarınız bulunmaktadır. Bu uygulama ile vatandaş ve sağlık çalışanı memnuniyetinin önemli ölçüde arttığını tespit etmiş durumdayız."

Metin, kamu hastanelerini tek çatı altında topladıklarını, özel kuruluşlardan yararlanma imkanı getirdiklerini belirtti. Metin, Bolu'daki sağlıkla ilgili şu bilgileri verdi: "2002 yılında 571 bin muayene yapılmışken 2009 yılında 943 bin muayene yapılmıştır.2002 yılında Bolu'da 888 olan hasta yatağı sayısını banyosu ve en fazla iki hasta yatağı olan odalar şeklinde-olmak üzere toplam 999 yatağa çıkardık. İktidarımız döneminde satın alma veya hizmet alma yöntemiyle tüm devlet hastanelerimizi modern cihazlarla donattık. İlimizde daha önce 1 bilgisayarlı tomografi varken bugün 2'ye çıkarılmıştır. Bakanlığımıza bağlı hastanelerde MR hizmeti verilmezken bugün 1 adet MR ile bu hizmeti sunmaktayız. Önceleri böbrek hastalarının ne çileler çektiğini hepimiz çok iyi biliriz. Bu gün Türkiye'nin her tarafında diyaliz hastaları evinden alınıyor, evine bırakılıyor. Üstelik bu hizmet için hiçbir ücret ödemiyorlar. İlimizde 2002 yılında 17 diyaliz cihazı varken, bugün bu sayıyı 25'e çıkardık. Bolu'da 2002'de 88 uzman tabip varken bugün bu sayıyı 135'e çıkardık. Yine 131 olan pratisyen tabip sayısını 149'a, 560 olan hemşire ve ebe sayısını da 629'a çıkardık."

Metin, sağlıkta dönüşüm programıyla uyguladıkları performansa bağlı ek ödeme ve diğer teşvikler ile konuya gösterdikleri hassasiyet sonucu ülke genelinde tam zamanlı çalışan hekim oranı yüzde 11'den yüzde 92'ye ulaştığını, bu oranın Bolu'da yüzde 18'den yüzde 97'ye yükseldiği dile getirdi.

Metin'in verdiği bilgiye göre, AK Parti'nin 2003 yılı öncesinde devraldığı ve tamamladığı inşaatlar şöyle:

- 250 yataklı İzzet Baysal Devlet Hastanesi

- 50 yataklı Gerede Devlet Hastanesi Yeni Bloğu

AK Parti hükümeti döneminde başlanılan ve tamamlanan inşaatlar,

- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Yeni Bloğu,

- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Poliklinik binası,

- Sağlık Müdürlüğü Lojman binası

- 1 adet Aile Sağlığı Merkezi

- 1 adet Sağlık Ocağı

- Lojman binası

- 2 adet Sağlık Ocağı.

Yapımı planlanan inşaatlar da şunlar:

- 15 yataklı Mengen İlçe Hastanesi Projeleri Onaylanarak TOKİ ye gönderildi.

- 15 yataklı Göynük İlçe Hastanesi ve İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yeni blok inşaatının proje çalışmaları devam ediyor.

- 15 yataklı Mudurnu İlçe Hastanesi arsa çalışmaları devam ediyor.

- Ayrıca, 100 yataklı Akıl ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi inşaatı Kamu Özel Ortaklığı Başkanlığı'nca yapımı planlandı, projeleri tamamlanarak YPK onayına sunuldu.