Muğla'da madencilik izin harçları 10 kat arttırıldı

Muğla İl Genel Meclisi, madencilik faaliyetleriyle ilgili izin harç bedellerini 10 kat arttırdı. Oybirliğiyle alınan karara göre madencilik işletmeler

Muğla İl Genel Meclisi, madencilik faaliyetleriyle ilgili izin harç bedellerini 10 kat arttırdı. Oybirliğiyle alınan karara göre madencilik işletmelerinin metrekare başına ödediği harç bedeli, 10 kuruştan 1 liraya yükseltildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu, konuyla ilgili inceleme başlatarak bir rapor hazırladı. Raporda, işyeri açma izin harçlarının çok düşük olduğu, 10 kat arttırılmasının uygun olduğu belirtildi. Madencilik faaliyetinden elde edilen gelirin hizmet olarak köylere döneceğini belirten İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cemal Gürpınar, "Maden üretim faaliyetleriyle bunlara dayalı ruhsat sahasındaki tesisler için işyeri açma ve çalışma ruhsatları, il özel idareleri tarafından verilir. Bunların verilmesi sırasında 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu hükümlerine göre belediyelerin tahsil ettiği işyeri açma izni harcı da il özel idareleri tarafından tahsil edilir. Bu bedelin yüzde 50'si, ruhsatın bulunduğu bölgeyle sınırlı olarak altyapı yatırımlarında kullanılmak üzere doğrudan ilgili ilçe veya ilçelerin Köylere Hizmet Götürme birlikleri hesabına aktarılır. Bu yerlerin belediyelerin mücavir alanı içinde kalması durumunda, tahsil edilen harcın yüzde 50'si ilgili belediyenin hesabına aktarılır." dedi.

Komisyon raporunun okunmasından sonra İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, izin harç bedellerinin 1 liraya yükseltilmesini oylamaya sundu. Oybirliğiyle alınan karara göre izin harç bedelleri, metrekaresi 10 kuruştan 1 liraya yükseltildi. Uygulamanın, yeni işyeri açacak olanları kapsadığı ve her işyerinden bir defaya mahsus alınacağı açıklandı.