Belçikalıların Kilise'ye güvenleri kalması

Belçikalıların Kilise'ye olan inançlarının hiç bu kadar düşük seviyede olmadığı kaydedildi. Son zamanlarda çocuk istismarı ile gündeme gelen Belçika K

Belçikalıların Kilise'ye olan inançlarının hiç bu kadar düşük seviyede olmadığı kaydedildi. Son zamanlarda çocuk istismarı ile gündeme gelen Belçika Katolik Kilisesi'ne yönelik güven bunalımı hızla artıyor. Kilise'ye güvenen Belçikalıların oranı yüzde 8'lere kadar gerilemiş durumda.

Dünyada yeni yıla en umutsuz giren ülkelerden birisi olduğu tespit edilen Belçika'da birçok kavram da değerini yitiriyor. Aile kavramının yerini daha çok bireysellik alırken, siyaset ve adalet mekanizmasına olan güvenin hızla eridiği görülüyor. Toplumda büyüyen güven erozyonundan Kilise de nasibini almış duruyor. Yapılan bir araştırma, özellikle son bir yılda çocuk istismarı ile gündeme gelen Kilise'ye karşı vatandaşın güveninde ciddi bir gerileme yaşandığını ortaya koydu. Ispos Araştırma Merkezi'nin son verilerine göre her 100 Belçikalıdan sadece 8'i Kilise'ye güveniyor.

23 Nisan 2010'da Bruges Başpiskoposu Roger Vangheluwe'nin yıllardır öz yeğenine cinsel istismarda bulunduğunu itiraf etmesinin ardından kopan fırtınadan sonra sokaktaki vatandaşın Kilise'ye olan bakışında köklü değişiklikler yaşandı. O tarihten sonra kiliselerden kopmalar hızlandı. IPSOS, 18 ila 65 yaş aralığındaki bin kişiye aynı soruyu farklı tarihlerde sordu. Ekim 2009'da Kilise'ye olan güven yüzde 28'lerde seyrederken, çocuk istismarı skandalının büyümesi neticesinde bu rakamın Temmuz 2010'da yüzde 8'lere kadar gerilediği görülüyor.

Araştırma neticesinde dikkat çeken bir diğer husus ise yüzde 8'in Belçika genelin ortalaması olduğu. Bölgesel olarak incelendiğinde skandalın patlak verdiği Flaman Bölgesinde oranın yüzde 5'lere kadar düştüğü, bu ortalamayı Valonların yüzde 11'lik güveninin biraz yukarı çektiği görülüyor. Bruges Başpiskopos'un itirafının ardından ortadan kaybolması ve kurulan komisyona 400'den fazla benzer şikayetin gelmesi üzerine Belçika'daki Katolik Kilisesi sıkıntılı günler yaşamaya devam ediyor.

Katolik Leuven Üniversitesi'nin yaptığı bir başka araştırmaya göre ise düzenli olarak pazar ayini için kiliseye gidenlerin sayısında ciddi azalma olduğu, Flaman bölgesinde düzenli olarak Pazar ayinine gidenlerin sayısının yüzde 5'lere kadar gerilediği kaydedilmişti. 1976'de Pazar ayinine katılanların oranı yüzde 36'lardaydı.