Konya Havalimanı uçuşlara kapatıldı, yolcular tepkili: Havalimanı Konya‘ya yakışmıyor

Konya Havalimanı, dün yağan ve kalınlığı 5 santimetreyi bulan kar sebebiyle uçuşlara kapatıldı. Uçuşların iptal edilmesi, İstanbul ve İzmir‘e gitmeye hazırlanan, bu şehirlerden de Konya‘ya gelmek isteyen çok sayıda yolcuyu mağdur etti. İptallerden dolayı



Konya ile birlikte Karaman ve Aksaray illerinde yaşayanların, yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde kullandığı Konya Havalimanı, olumsuz hava şartları sebebiyle dün akşam saat 16.00‘dan itibaren uçuşlara kapatıldı.
Konya Havalimanı pisti, dün sabahtan itibaren aralıklarla yağan kar sebebiyle kullanılamaz hale geldi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından işletilen limanda bulunan tek ‘kar süpürme aracı‘nın pisti kaplayan karları temizlemekte yetersiz kalması, her limanda bulunması gereken ‘buz çözücü arac‘ın bulunmaması sebebiyle uçak seferleri, dün akşamdan itibaren iptal edildi.

Yarı yıl tatili ve iş dolayısıyla İstanbul ve İzmir‘e gitmek üzere hava limanına akın eden yüzlerce yolcu, limanda mahsur kaldı. Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet uçaklarıyla İstanbul‘a uçacak yolcular, liman yönetiminin pisti araç gereç yokluğundan temizleyememesi dolayısıyla otobüslerle Ankara‘ya götürülüp oradan uçakla İstanbul‘a gönderildi. Pegasus Hava Yolu ile İzmir‘e uçmak isteyen yolcularsa, limanda bir süre bekledikten sonra başka ulaşım araçlarıyla İzmir‘e gitmek için limandan ayrıldı. Uçuşların iptal edilmesi kararı, Konya‘daki yolcuları mağdur ettiği gibi, bu şehre uçmaya hazırlanan İstanbul ve İzmir‘deki yolcuları da mağdur etti.

‘BU LİMAN KONYA‘YA YAKIŞMIYOR‘
Konya‘dan İstanbul ve izmir‘e uçmak için hava limanına giden yüzlerce yolcu, ‘pisti kaplayan karın temizlenememesi dolayısıyla verilen ‘uçuşlar iptal‘ kararıyla şoke oldu. Uçak yolcuları, gün içinde aralıklarla yağan ve en fazla 5 santimetre kalınlığa ulaşan kardan pistin temizlenememesi ve uçuşların iptal edilmesine tepki gösterdi.
Rahatsız olan eşini uçakla İzmir‘deki ailesinin yanına göndermek için Pegasus Hava Yolları‘ndan bilet alan Ahmet Yolcu, iptal kararına, "Konya dünya şehri diyoruz, Türkiye‘nin en büyük 6. şehri diyoruz. Ancak bu şehirde medeniyetin en önemli göstergesi hava yolu taşımacılığı, havadan kaynaklanan en küçük bir olumsuzlukta iptal ediliyor. Görüş mesafesi 500 metrenin altına düşen siste uçak seferleri iptal olur, kalınlığı 10 cm‘yi bile bulmayan karda seferler iptal olur. Böyle dünya şehri mi olunur? Meydanda yeterli sayıda kar süpürme aracı yokmuş, buz çözücü araç hiç yokmuş. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Konya‘ya neden hak ettiği hizmeti vermiyor?" sözleriyle tepki gösterdi.

Yetkililerden alınan bilgilere göre, 2 milyon nüfuslu Konya‘ya hizmet veren Havalimanı‘nda güvenli ve aksaksız uçuş için gereken 1. derece ILS cihazı yerine 3. derece ILS cihazı bulunuyor. Bu cihaz, görüş mesafesi 500 metrenin altına düşen siste devredışı kaldığı için sisli havalarda uçak seferleri iptal ediliyor.
Dünya şehri Konya Havlimanı‘nda pisti kardan temizlemek için sadece 1 tane kar süpürme aracı varken, her limanda bulunması gereken buz çözücü araç ise yok. Türkiye‘nin 6. büyük şehri Konya‘da havalimanında bulunmayan buz çözücü araç, 150 bin nüfuslu Nevşehir Havalimanı‘nda var.
Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 17 Aralık‘taki Konya ziyareti öncesinde, Konya Havalimanı‘nda muhtemel aksaklıklara hazırlıklı olmak amacıyla, Nevşehir‘deki buz çözücü aracın Konya‘ya getirtildiği belirtildi.