Avizeler zümrüt ve yakutla süslendi, murassa sanatı ile işlendi

Türk-İslam süsleme sanatları arasında yer alan Murassa sanatı işlemeli su damlası tasviri ile hazırlanan avizeler ilgi odağı oldu.Üretimi Samsun‘da gerçekleştirilip, ilki Kafkaslarda görücüye çıkan ‘damla‘ model avizeler, Hosi-Yurt Camii‘ne asıldı. Özel b

Avizeler zümrüt ve yakutla süslendi, murassa sanatı ile işlendi
Avizeler zümrüt ve yakutla süslendi, murassa sanatı ile işlendi


Avize üzerine yerleştirilen ayetler Türk-İslam süsleme sanatı ‘Murassa‘ tekniği ile süslenirken, su damlası tasviri ile hazırlanan avizenin sektörde bir ilk olduğu belirtildi. Üstün Avize Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Çiçek, avize sektöründe bugüne kadar çeşitli modellere imza attıklarını, son çalışmada özel bir tasarımla güzel bir eserin ortaya çıktığını söyledi.
Dünyanın en ünlü mücevher ve kristal üreticisi swarovski kristalleri ile yuvarlak top boncuk kristal modeli kullanarak damla model avizeyi ürettiklerini belirten Çiçek, "Topkapı Sarayı‘nda bazı eşyalar üzerinde Murassa sanatının uygulandığını gördük. Biz de buradan yola çıkarak, avize üzerindeki ayetleri yüksek kaliteli zümrüt, yakut ve zirkon taşları anturaj modeli ile kullanıp, signity zirkon kristalleri ile kapladık. 4 ay süren bu çalışmada ünlü kuyumcu ustaları (dökümcü-sadekar-cilacı-mıhlamacı) büyük emek verdi. Zor bir işi, alnımızın akıyla başardığımıza inanıyorum." dedi. Üstün, çok yakında alanında ilk olacak yeni model avizeleri görücüye çıkartacaklarını kaydetti.