Fildişi Sahili'nde koltuğunu bırakmayan eski lider için son uyarı yapılacak

Kenya Başbakanı Raila Odinga önderliğinde Fildişi Sahili'ne hareket eden Batı Afrika liderleri, seçimleri kaybettiği halde koltuğunu bırakmayan Fildiş

Kenya Başbakanı Raila Odinga önderliğinde Fildişi Sahili'ne hareket eden Batı Afrika liderleri, seçimleri kaybettiği halde koltuğunu bırakmayan Fildişi Sahili eski lideri Laurent Gbagbo'ya bugün son uyarıyı yapacak.

Geçtiğimiz hafta Batı Afrika ülkelerinden Benin, Sierre Lone ve Cape Verde'nin cumhurbaşkanları Fildişi Sahili'ne gitmiş, ancak Gbagbo'yu ikna edememişlerdi.

Afrika Birliği, ülkede 28 Aralık seçimleriyle başlayan siyasi krizi sona erdirmek için ara bulucu tayin ettiği Kenya Başbakanı Raila Odinga ile tekrar Fildişi Sahili'ne gelen Batı Afrika Ekonomik Birliği (ECOWAS) üyesi 3 ülkenin devlet başkanı, Gbagbo'yla bir kez daha görüşecek. ECOWAS'ın dönem başkanı Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan, Gbagbo ikna olmazsa birlik adına askeri çözüm yoluna gideceklerini açıklamıştı. Jonathan son kararını yarın verecek.

Kenya Başbakanı Odinga, Fildişi Sahili yolu üzerinde pazar günü uğradığı Nijerya'nın başkenti Abuja'da, Goodluck Jonathan ile kritik görüşme öncesi son kez buluştu.

ECOWAS adına yanındaki 3 devlet başkanı ve Afrika Birliği diplomatları ile Fildişi Sahili'ne giden Odinga, dün Nijerya'da medyaya konuşmasında, "Pazartesi Gbagbo ve seçimin galibi Alassane Ouattara ile görüşüp akşam Abuja'ya dönerek Jonathan'ı bilgilendireceğim." dedi.

BATI AFRİKA ORDU KOMUTANLARI TOPLANDI

Nijerya Savunma Sekreterliği'nden yapılan açıklamada, ECOWAS adına Batı Afrika ordu komutanlarının Fildişi krizi için başkent Abuja'da bir araya geldiği bildirildi. Nijerya Savunma Sekreterliği sözcüsü, askerlerin diplomatik girişimler sonuç vermezse uygulamaya konulacak askeri müdahalenin ayrıntılarını görüşmek için toplandıklarını açıkladı.

Gbagbo'nun Gençlik Bakanı Charles Ble Goude, gençlere başkent Abidjan'ın Golf Oteli'ne sığınan Alassane Ouattara ve taraftarlarını zor kullanarak dışarı çıkarmaları çağrısı yapmasıyla kriz daha da derinleşmiş, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon Fildişi Sahili yetkililerini "iç savaş çıkar" diye uyarması sonucu Ble Goude geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Uluslararası güçlerin seçimin galibi olarak gösterdiği Ouattara'yı basit silahlara sahip olan eski isyancılar ile helikopter desteğine sahip 800 kişilik BM gücü koruyor.

Otelin etrafı, halen Gbagbo'nun emrinde olan Fildişi Savunma ve Güvenlik Güçleri (FDS) tarafından çevrilmiş durumda. Devlet televizyonu da halen Gbagbo'nun emrinde. Fildişi'nde şu an en korkulan şey Gençlik Bakanı'nın gençlere otele saldırması için kışkırtması. Bu durumda 2004'te patlak veren şiddet olaylarının tekrarlanmasından korkuluyor.

BM, Fildişi Sahili'nde şu ana kadar 200'den fazla insanın hayatını kaybettiğini, ülkede bir çok insan hakları ihlallerinin yaşandığını, personeline yapılan saldırılardan dolayı olaylara gerektiği ölçüde müdahale edilemediğini açıkladı.

Ban Ki-moon cumartesi yaptığı açıklamada, BM'nin Ouattara'yı kayıtsız şartsız desteklemeye devam ettiğini, bölgeden gelen insan hakları ihlalleriyle alarma geçtiklerini bildirdi.

Koltuğunu bırakmamakta kararlı olan Gbagbo ise cumartesi günü, ülkesinde bulunan 9 bin BM askerinin sivillere ateş açtığını iddia etse de, BM Gbagbo'yu yalanladı.