Üniversite Öğrencilerine Stk‘larda Staj Önerisi

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bugüne kadar sivil kuruluşlarıyla (STK) YÖK arasında hiç bir ilişki olmadığını belirterek, düşünce kuruluşlarının tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtti. Bu işbirliğini güçlendirmeye yönelik öneriler gel

Özcan, YÖK‘te çeşitli düşünce kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıya Stratejik Düşünce Enstitüsünden Prof. Dr. Yasin Aktay, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsünden Prof. Dr. Ümit Özdağ, Bilge Adamlar Stratejik Araştırma Merkezinden Dr. Salih Akyürek, Dış Politika Enstitüsünden Seyfi Taşhan, Kafkas Stratejik Araştırmalar Merkezinden Dr. Hasan Oktay, Kök Sosyal ve Stratejik Araştırma Vakfından Prof. Dr. Sema Barutçu Özönder, Siyaset, Ekonomik ve Toplum Araştırmaları Vakfından Murat Özoğlu, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezinden Dr. Engin Selçuk, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfından Sibel Güven ve Selin Aslan, Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezinden Sinan Oğan, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumundan Kamer Kasım katıldı. 

Yaklaşık 1.5 saat süren toplantının ardından gazetecilere açıklama yaparak, toplantıyı düzenleme amaçlarını anlatan Özcan, STK‘ların daimi olarak araştırma yapan, fikir üreten bu nedenle de toplumun nabzını tutan kuruluşlar olduklarını belirtti. 

‘‘Bugüne kadar STK‘lar ile YÖK arasında hiç bir ilişki olmamıştı. Biz onların tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz‘‘ diyen Özcan, bugünkü toplantının bu kuruluşlarla gerçekleştirilen ilk toplantı olduğuna işaret etti. Özcan, şunları kaydetti: 

‘‘Onlardan özellikle 3 konudaki fikirlerini rica ettik. Bunlardan bir tanesi, öğrencisi öğretim üyesi hepsi dahil olmak üzere yükseköğretim hakkındaki çağdaş düşünceleri nelerdir. Onların aklındaki böyle bir çağdaş üniversite imajını yakalayabilmek için YÖK‘te ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda ne gibi değişiklikler yapmak gerektiği konusunda fikirlerini aldık. Bir diğeri de bu ilişkilerimizi devamlı hale getirebilmek ve belli bir düzeyde tutabilmek için kendilerine her zaman yardıma açık olduğumuzu, elimizdeki bilgi ve belgeleri araştırmalarında kullanabileceklerini söyledik, bu konudaki düşüncelerini aldık. Bu ilk toplantıydı. Bundan sonraki toplantıların sürekli bir özellik kazanmasını arzuladığımızı ilettik. Onlar da gayet olumlu karşıladılar.‘‘

-‘‘BU TİP TOPLANTILAR DEVAM EDECEK‘‘-

Düşünce kuruluşlarının temsilcilerinin ne gibi tavsiyelerde bulunduğunun sorulması üzerine Özcan, özellikle STK‘lar ile düşünce kuruluşlarıyla üniversitelerin işbirliği yapması konusunda bundan sonraki çalışmalara yol gösterecek fikirlerin ortaya çıktığını ifade etti. Bu işbirliğini güçlendirmeye yönelik öneriler geldiğini dile getiren Özcan, öğretim üyelerinin STK‘larda görevlendirilmesi, öğrencilerin bu kuruluşlarda staj yapmaları gibi somut öneriler getirildiğini anlattı. 

Bu konular üzerinde çalışacaklarını ve somutlaştıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını söyleyen Özcan, yarın da üniversitelerin öğrenci konseylerinin başkanlarıyla bir araya geleceğini, bu tip toplantıların devam edeceğini bildirdi. 

YÖK Başkanı Özcan, bugünkü toplantıda STK‘lar ile YÖK‘ün daha yakın çalışması görüşünün benimsendiğini belirterek, bunu sağlayacak mekanizmalar üzerinde durulduğunu anlattı. 

-POLİS MESLEK YÜKSEKOKULU SINAVINA GİRİŞ-

Bir gazetecinin, ‘‘Tüm liselerin mezunlarının ve dolayısıyla imam hatip lisesi mezunlarının da polis meslek yüksekokulu sınavlarına girebilmeleri konusu tartışılıyor. Sizin hazırladığınız kanun taslağında bu yoktu. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?‘‘ sorusuna Özcan, ‘‘O bizim yazdığımız teklifte de vardı. Onda da bir mahsur görmüyorum. Herkes girebilir‘‘ yanıtını verdi.

Özcan, bir başka soru üzerine, böyle bir düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu düşünmediğini belirterek, ‘‘Öyle yapmamak Anayasa‘ya aykırı olur‘‘ değerlendirmesinde bulundu.  

Gazetecilerin Kars‘a yaptığı geziyi anımsatarak, ‘‘heykel tartışmalarını‘‘ hatırlatması üzerine Özcan, ‘‘Biz böyle konularla ilgilenmiyoruz‘‘ dedi.

Kaynak: AA