Özbekistan doğalgaz yakıtlı otomobil üretimine geçiyor

Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinin önde gelen otomotiv üreticisi konumundaki Özbekistan, doğalgaz yakıtlı otomobil üretimine hazırlanıyor.- Özbekistan, Nisan 2011 itibariyle Andican vilayetindeki Özbek-Amerikan Ortaklı Asaka General Motors(GM)



Şuanda değişik modellerden yılda ortalama 200 bin dolayında binek otomobil üretimi yapan Özbekistan, ilk etapta doğalgaz yakıtlı 5 bin dolayında otomobili piyasaya sürecek. Gelecek talebe göre bu rakam artırılacak. Ayrıca diğer modellerden de doğalgaz yakıtlı araç üretimine geçilecek.

Özbekistan‘da doğalgaz yakıtlı araçlar şu anda benzinle çalışanlara göre dört kat daha tasarruf yapıyor. Normalde 200 kilometreyi kat etmek için aracına litresi bin 550 somdan 20-25 litre benzin koymak zorunda kalan bir sürücü, 10 bin soma(6 dolar) aldığı doğalgaz yakıtıyla 230 kilometre yol katedebiliyor.

Özbekistan, Türkmenistan’dan sonra bölgede en zengin doğalgaz rezervlerine sahip ikinci ülke konumunda. Petrolde de ise az da olsa dışa bağımlı kalan Özbekistan ihtiyaç duydu petrolü Kazakistan ve Rusya’dan temin diyor.

Orta Asya’nın otomotiv ülkesi olma yolunda ilerleyen Özbekistan’da Chevrolet markasıyla Matiz, Nexia, Damas, Lacetti, Spark , Captiva, Epica ve Tacuma modellerinden araçlar üretiyor.

2010’da 220 bin dolayında binek otomobil üretiminin yapıldığı Özbekistan‘da üretilen araçlar, iç pazarının yanı sıra başta Rusya olmak üzere, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus, Moldova, Afganistan ve Türkmenistan gibi ülkelere de ihraç ediliyor.