Bir yılın projesi bir ayda ruhsatlandırıldı

Yapı Denetim Kanunu yürürlüğe girmeden önce elindeki projelerini onaylatmak isteyenler Mimarlar Odası’na akın edince bir yılda ruhsatlandırılması gereken proje sayısı bir aya sığdırıldı. Oda Başkanı Hakan Mahiroğlu, önümüzdeki dönemde talepten çok üretimi



Kayseri Mimarlar Odası Başkanı Hakan Mahiroğlu, geçen yıl bin 486 projeye onay verildiğini belirterek, onayı verilen projelerin metre kare toplamının ise 7 milyon 119 bin olduğunu söyledi. Geçen yıl bu rakamın 3 milyon metrekare seviyelerinde olduğunun altını çizen Mahiroğlu, Yapı Denetim Kanunu’na tabi olmak istemeyenlerin geçen yıl Aralık ayında adeta odayı proje yağmuruna tuttuğunu ifade etti. Mahiroğlu, “Yapı Denetim Kanunu‘na tabi olmak istemeyenler odamızdan projeleri geçirdiler. Bir yıl içinde yaptığımız işi geçen Aralık ayında yaptık. 1 yılın rakamına Aralık ayında ulaştık. Bunun anlamı ruhsat alan projeler en geç 2 yılda başlaması gerektiği için önümüzdeki günlerde talep yerine üretim söz konusu olacaktır. Bu da malzeme fiyatında ve işçinin maaşında artışa sebep olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Mahiroğlu, sistemin iyi anlaşılabilmesi için yapılacak yatırımlarda acele edilmemesini istedi. Gayrimenkule yatırım yapacak olanların özkaynakları yeterli olan ve bilinen firmalara önem göstermesi gerektiğinin altını çizen Mahiroğlu, yanlış yapılan seçimlerde birikimlerin kaybedilebileceğini ifade etti. Yeni kanunla birlikte Mimarlar Odası’nca teknik uygunluk sorumluluğu hizmet verilmeyeceğini hatırlatan Mahiroğlu, bu hizmetin fiyatının toplam fiyattan düşeceğini belirterek, “Bayındırlık Bakanlığı‘nın birim fiyatlarının artış oranında proje fiyatlarında da artış oluyor. Şimdilik proje fiyatlandırılmasında artış görülmemektedir. Önümüzdeki günlerde yapı denetim konusunda deneyimli uzmanlar Kayseri’ye gelip bilgilerini paylaşacak.” diye konuştu.