Türkler yurda dönüyor

Tunus'ta bulunan Türk vatandaşları almak için yola çıkan olan Türk Hava Yolları'na ait uçak Tunus'a ulaştı.

Saat 16:00'da THY uçağı Tunus'a vardı. Karışıklığın yaşandığı ülkede bulunan Türk vatandaşları tahliye edilecek. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Tunus'ta ki 300 vatandaşımız akşam saatlerinde ülkemize getirilecektir denildi..

THY uçağı Türk vatandaşlarını getirmek için İstanbul'dan 13:30'da havalandı. Uçakta 47 Tunus'lu yolcu ve 2 Türk gazeteci bulunuyor. Tunus'ta yeni dönem seçimleri ise 60 gün içinde yapılacak. Anayasa Konseyi'nden yapılan açıklama ise Meclis Başkanı geçici olarak Devlet Başkanı olarak görev yapacak.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Tunus'ta ki 300 vatandaşımız akşam saatlerinde ülkemize getirilecektir denildi..

Tunus'ta hapishanede yangın

Tunus'un sayfiye bölgesi Manastır'daki cezaevinde çıkan yangında 30 kişi öldü.

Reuters'un üç görgü tanığından aldığı bilgiye göre, yangında 30 kadar kişinin ölmüş olabileceği bildirildi.

Cezaevindeki mahkum ve tutukluların büyük bölümün kaçtığı ifade edildi.

Tunus'un Mehdiye cezaevinde de ayaklanma çıktı.

42 kişinin öldüğü Manastır ceazevinden sonra başkent Tunus'un 140 km güneyindeki Mehdiye cezaevinde askerler, ayaklanan mahkumlara ateş açtı, çok sayıda mahkum ve tutuklu öldü.

Mehdiye cezaevinde toplam bin 200 mahkum ve tutuklu bulunuyor.

Tunus'ta askerler devlet binalarını koruyor.

Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Akın Algan, Tunus'taki olaylar nedeniyle ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesi için çaba harcadıklarını bildirdi.

Büyükelçi Algan, "İhtilaldeki bir memlekette nasıl olunursa öyleyiz" dedi.

Tunus'un, Türkiye'nin dostu ve kardeş bir ülke olduğunu ifade eden Algan, ülkede yaşayan çok sayıda Türk kökenli insan bulunduğunu, nüfusu 10 buçuk milyon olan Tunus'ta konuştukları herkesin, "Ben Türk kökenliyim" dediğini anlattı.

Ülkede "Kendirci, Mendilci" gibi soyadlarına sıklıkla rastlandığını söyleyen Algan, ülke 1956'da bağımsızlığına kavuşmadan önce, Osmanlı İmparatorluğunun gönderdiği Tunus beylerinin Türk kökenli olduğuna işaret etti.

Görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin her vesileyle Türk kökenli olduğunu söylemekten övünç duyduğunu kaydeden Algan, "Bizim için çok özel bir ülke. Burada fazla vatandaşımız yok. En büyük yatırımımız, 560 milyon dolarla TAV'ın. 1000 civarında da vatandaşımız var. Şimdi onların tahliyesiyle meşgulüz" diye konuştu.

BİN ALİ'YE İKTİDAR YOLU KAPANDI

Kuruluşundan beri Tunus'un ikinci devlet başkanı olan Zeynelabidin Bin Ali'ye iktidar yolu tamamen kapandı.

Tunus'un resmi ajansı TAP tarafından yapılan açıklamada, Anayasa Konseyinin bugün aldığı kararla Bin Ali'nin iktidardan nihai olarak uzaklaştırılmasına karar verildiği ve devlet başkanlığı makamının boş olduğu belirtildi.

Anayasa gereği devlet başkanlığı seçimlerinin 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

Tunus'un kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Habib Burgiba'nın radikal dincileri sindirdiği için içişleri bakanıyken başbakan olarak atadığı Zeynelabidin Bin Ali, halk baskısıyla ülkesinden kaçan ilk ve tek Arap devlet adamı olarak tarihe geçti.

Paris'teki Siyasi Çalışmalar Enstitüsü'nden Zeki Laidi, Burgiba'yı ilerleyen yaşından dolayı ülkeyi etkin biçimde yönetemediği gerekçesiyle Kasım 1987'de deviren ve 23 yıldır aralıksız iktidarda kalan Bin Ali'nin bu biçimde ülkeden ayrılmasının rejimlerin demokratik olmayan bölgede büyük bir olgu olduğunu söylüyor.

İktidara geldiğinde Burgiba'nın Batı yanlısı politikasında kritik bir değişime gitmeyen, ekonomide köklü reformlara imza atan Bin Ali, siyasi muhaliflere sert tutumu ve basın haklarına yeterince saygı göstermediği için uluslararası toplum tarafından giderek daha çok eleştiri oklarına hedef oluyordu.

MUHALİFLERE TUNUS'A DÖNME İZNİ

Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi, sürgündeki muhaliflerin ülkeye dönmekte özgür olduğunu bildirdi.

El Cezire'ye demeç veren Gannuşi, ''Ne zaman isterlerse dönerler, burası onların ülkesi'' dedi. Gannuşi, Anayasa Konseyi tarafından devlet başkanlığı görevinin Meclis Başkanı Fuad Mebaza'ya verilmesinden önceki bu mülakatında, Tunuslu yetkililerin ülke genelinde düzeni yeniden tesis etmek için büyük çaba sarf ettiğini, yağmalama olaylarının devam etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Başkentlilerin silah seslerinin, sokak çatışmalarının, yağmalama olaylarının gerginliğiyle uyandığı cumartesi günü polis her türlü toplanmayı engellemek için yoğun çaba sarf ediyor.

Bu arada, Suudi Arabistan'a kaçtığı teyit edilen Bin Ali'nin akrabalarının Fransa'nın başkenti Paris'te bir otele sığındığı bildirildi.

Bir Fransız yetkili, sayılarını vermediği bu kişilerin Marne-la-Vallee'de Disneyland Hotel'de kenti güvenlik ekibiyle kaldıklarını söyledi.

-BİN ALİ KADDAFİ İLE GÖRÜŞTÜ-

Suudi Arabistan'a kaçan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Libya lideri Muammer Kaddafi ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Resmi ajans Jana'daki haberde, ''Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali bugün devrim lideri kardeşi ile telefonda görüştü'' ifadesi kullanıldı. Görüşmeyle ilgili ayrıntı verilmeyen haberde, Kaddafi'nin bugün ''kardeş Tunus halkına sesleneceği'' kaydedildi.

Tunus'un bir diğer komşusu Cezayir'deki basın da Yasemin Devriminden memnuniyetini manşetlere taşıdı.

Fransızca çıkan El Vatan gazetesi, ''Ben Ali iktidardan kovuldu'' başlıklı haberinde Tunusluların halk ayaklanmasının Arap dünyasında yeni bir evreye işaret ettiği belirtildi.

Bin Ali'nin sokak tarafından iktidardan indirilmesinden sonra Cezayir'de neler olabileceği tartışılan gazetede, ''Tunuslular, (Habib) Burgiba ile Bin Ali rejimleri altında 50 yıl süren baskılardan kurtulmanın mümkün olduğunu kanıtlayarak hala arkaik diktatörlüklerin baskısı altındaki Arap ülkelerine bir ders vermiştir'' ifadesi yer aldı.

Tunus ile bin kilometrelik bir kara sınırını paylaşan Cezayir'in patlamaya hazır bir volkanın üzerinde bulunduğuna dikkat çekiliyor ve Tunus'taki olayların Cezayir'e sıçramasından endişe ediliyor.

-ARAP BİRLİĞİ'NDEN SÜKUNET ÇAĞRISI-

Arap Birliği, Tunus'ta siyasi güçlere ve diğer gruplara sükunet ve birlik çağrısında bulundu.

Birlik'ten Tunus'taki gelişmelerle ilgili olarak yapılan ilk açıklamada, "Tunus halkının tüm temsilcileri, siyasi güçleri ve yetkililerine bir arada durmaları ve Tunus halkının muvaffakıyetlerini sürdürmek için birlik içinde olmaları" çağrısı yapıldı.

Açıklamada, ülkede sükunetin ve "Tunus halkının kararına saygıyı garanti edecek biçimde bu ülkeyi krizden çıkarmanın yollarında ulusal uzlaşı" sağlanması da istendi.

-ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞSİZ-

Tunus'ta mevcut 500 bin işsizin 140 bininin üniversite mezunu olduğunu belirten Algan, hepsi Fransızca, İngilizce, hatta İtalyanca gibi yabancı dilleri bilen Tunusluların dünyaya açık insanlar olduğunu söyledi.

Tunus'un Avrupa'nın yanı başında, Roma'ya 55, Malta'ya 35 dakika uçuş mesafesinde bir ülke olduğuna işaret eden Algan, "Dünyaya açık bir toplumda antidemokratik bir yönetimi ne kadar sürdürebilirsiniz? Sürdüremezsiniz. İşte böyle oldu" diye konuştu.

Akın Algan, Tunus sokaklarında durumun iyi olmadığını belirterek, 3-5 kişinin bir araya gelip banka otomatlarını, süpermarketleri, mağazaları yağmaladığını, hiçbir şey yapamazlarsa camları kırdığını anlattı.

Haberlerin de teyit edilemediğini söyleyen Algan, şunları kaydetti:

"Ona göre bütün hapishaneler boşalmış, herkes kaçmış. Onun için mahalle sakinleri savunma birlikleri oluşturdular resmen. Sabaha kadar güruhlar halinde çarpışıyorlar. Büyükelçilik çalışanlarımız, Türk vatandaşlarının bir kısmı şu anda büyükelçiliğin bahçesinde, 100 km mesafedeki havaalanına gitmek için bekliyor.

Birkaç gün bu otorite boşluğu devam eder. Siyasi anlamda gerçekten demokratik ve saydam bir seçim yapılırsa ne netice vereceğini bilmiyorum. 23 senedir tek adam yönetimi vardı. Aslında 1956'dan beri, Habib Burgiba'dan beri tek adam yönetimi vardı. Siyasette muhalefet partileri var, ama bunlar da yönetimin kurdurduğu partiler."

Büyükelçi Algan, kendisinin ülkeyi terk edip etmeyeceği sorusunu, "Kaptan gemiyi terk etmez" diye yanıtladı.

-MECLİS BAŞKANI VEKALETEN DEVLET BAŞKANI-

Tunus'ta halk baskısıyla 23 yıllık iktidarını bırakıp Suudi Arabistan'a kaçan Devlet Başkanı Zeyneladibin Bin Ali'den boşalan makama vekaleten Meclis Başkanı atandı.

Anayasa Konseyi hayat pahalılığı, diplomalı işsizlerin sayısının artışı ve diplomalı işsiz bir seyyar satıcının kendini yakmasıyla patlak veren olayların önüne geçemeyip ülkeden kaçan Bin Ali'nin yerine Fuad Mebaza'nın getirildiğini duyurdu.

Sokaktaki Tunusluların ''Yasemin Devrimi'' adını verdiği olayların ardından dün Suudi Arabistan'a kaçan Bin Ali'ye iktidar yolu aynı konsey tarafından nihai olarak kapanmıştı.