Osmanlı köyü Aksu, tarihi görünümüne kavuşacak

Bursa‘nın Kestel ilçesine bağlık 600 yıllık tarihi Osmanlı köyü Aksu, yürütülen restorasyon çalışmaları ile yeniden tarihi görünümüne kavuşacak.



Bursa Valisi Şahabettin Harput, Kestel ilçesine bağlı Aksu köyünde sekiz ay önce başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Köyde Kestel Kaymakamı Erhan Özdemir, Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Müfit Aydın, DSİ Bölge Müdürü Vahit Baygüneş, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Aksu Köyü Muhtarı Nihat Koştur ve köylüler tarafından karşılanan Vali Harput, restorasyonu devam eden tarihi cami, hamam ve imam evini gezerek yetkililerden bilgi aldı. Sekiz ay önce kurulan ‘Aksu Köyü Kadınları Dayanışma Derneği‘ni de ziyaret eden Vali Harput, 600 yıllık tarihe sahip Aksu köyünün bakımsız kalan tarihi yerlerinin restore edileceğini belirtti.
Vali Harput, "Yaklaşık 600 yıllık tarihi ile Bursa’da Osmanlı‘nın kültür ve medeniyetini en iyi şekilde gösteren, en canlı şekilde yaşadığı köylerimizden bir tanesi. Burada mevcut olan yine yaklaşık 600 yıllık cami, hamam, imam evi ve buradaki insanların yaşadığı doğal yapı evler bize bir miras. Ecdadın mirasına sahip çıkmak bize bir görev. Bu mirasa sahip çıkma adına burada bir proje başlattık." dedi.

Projenin ilk ayağını cami, hamam ve imamevinin restorasyonunun oluşturduğunu aktaran Vali Şahabettin Harput, şunları söyledi: "İnşallah ikinci ayağında buranın köy meydanı ile beraber, evlerin o eski Osmanlı dokusuna uygun bir şekilde restorasyonu ve köyün içerisinde akan dere ıslahı ile beraber muhteşem bir yerleşim yeri olarak insanımıza halkımıza sunmak istiyoruz."
Bunun için başta ilçe kaymakamlığı olmak üzere belediye başkanlığı, ilgili il müdürleri, köy muhtarlığı ve köylü vatandaşların elbirliği ile projeyi yürütmek üzere yola çıktıklarını anlatan Vali Harput, "İnşallah bu sene ilk hedefimiz, Mayıs ayında başlamış olduğumuz çalışmaların tamamlanarak hizmete açılması, ardından diğer projelerin art arda gelmesi." şeklinde konuştu.