Airfel, cirosunu yüzde 37 artırdı

Sanko Holding’in iklimlendirme sektöründeki şirketi Airfel, cirosunu önceki yıla göre yüzde 37 artırarak, 203 milyon TL’ye yükseltti. Airfel Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Önder, sektörde tahmini büyüme rakamlarının yüzde 10–15 arasında olduğunu belirterek, Airfel’in bu süreçte sektör rakamlarının çok üstünde bir büyüme rakamına ulaştığını ifade etti. Global ekonomik krizin etkisini yitirdiğini aktara



    "ÇİN’E TEŞHİR MAĞAZASI AÇILACAK"
    Önder, Airfel’in sektörde farklı bir yapı sergileyerek dünya standartlarında hizmet sunduğunu, bu nedenle ürün yelpazesini ve üretim sistemlerini sürekli geliştirdiğini bildirdi.
    Sektörde üretime en fazla yatırım yapan firmalardan birisi olduklarını vurgulayan Önder, şöyle devam etti: “4 fabrikamızda üretim yatırımımız 62 milyon dolara ulaştı. Dünya standartlarında rekabet edebiliyoruz. Bu da ihracatta başarılı rakamlara imza atmamızı sağlıyor. 4 kıtada 33 ülkeye ihracat yapan Airfel’in cirosunun yüzde 20’si bu kanaldan geliyor. İran, Azerbaycan ve Almanya’ya kombi ihracatı yapıyoruz. En güçlü iç pazara sahip olan Çin’de distribütörlerimiz var, teşhir mağazaları açıyoruz. Özellikle Şangay bölgesinde yatırımlarımız bulunuyor.”
2010 yılında büyük projelere mühendislik hizmeti de verdiklerine işaret eden Önder, “Airfel mühendislik sistemlerinde pazar lideri. Toplam pazar payı yüzde 20 – 22 arasında, ürüne göre yüzde 30 - 32’yi buluyor. MHI VRF sistemlerinde yüzde 25, soğutma gruplarında yüzde 20 pazar payına ulaştık. 65’in üzerinde mühendisle projelere destek veriyoruz. Sadece ürün satmıyoruz, proje aşamasında çalışmaya başlıyor ve sonrasında da bakım anlaşmalarıyla projenin devamlılığına katkıda bulunuyoruz.” diye konuştu.

    "SEKTÖRDE FİYATLAR 2011 YILINDA YÜZDE 15 ARTACAK"
    Türkiye’de ısıtma-soğutma pazarının toplam 3 milyar TL civarında olduğunu hatırlatan Önder, bunun 1 milyon 350 bin TL’sinin soğutma, 1 milyon 650 bin TL’sinin ise ısıtma pazarından geldiğini söyledi. Sektörün çeşitli etkilerle büyüme gösterdiğini anlatan Önder, pastadan pay almak için çok kaliteli, ekonomik ve çevre dostu ürünlere önem vermek gerektiğine bildirdi.
    2011’in iklimlendirme sektörü için iyi bir yıl olacağını ve Airfel’in cirosunu 2010’a göre yüzde 50 oranında artırmayı öngördüklerini belirten Önder, bakır ve alüminyum fiyatlarındaki artışa bağlı olarak iklimlendirme sektöründe fiyatların yüzde 10 – 15 artışına neden olacağını sözlerine ekledi.