DÜZELTME - Balıkesir'in kurtuluş törenlerine 'Tülütabaklar' damgasını vurdu

Sayın Abonemiz, haberde geçen "Tülütabaklar" ismi, sehven "Tülükabaklar" şeklinde yazılmıştır. Düzelterek tekrar servis ediyoruz.

Balıkesir'in dü

Sayın Abonemiz, haberde geçen "Tülütabaklar" ismi, sehven "Tülükabaklar" şeklinde yazılmıştır. Düzelterek tekrar servis ediyoruz.

Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü, tören ve çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalara Balıkesir Kasaplar Odası'nın düzenlediği, düşmanın şehirden atılmasında büyük katkısı bulunduğuna inanılan "Tülütabaklar" gösterisi damgasını vurdu. Yüzlerine kurum süren, üstlerine deri giyen korkunç yüzlü Tülütabaklar, özellikle çocukların beğenisini kazandı.

Kuva-yi Milliye hareketinin başlangıç noktası olan Balıkesir'deki kutlamalar, sabah saatlerinde Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Ardından tebrikleri kabul eden Vali Yılmaz Arslan ve Belediye Başkanı İsmail Ok, daha sonra Garnizon Komutanlığı'na ziyaretinde bulundu. Kuva-yi Milliye Meydanı'nda devam eden törenlere AK Parti Milletvekili İsmail Özgün, CHP milletvekilleri Ergun Aydoğan ve Hüseyin Pazarcı, MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Vali Arslan, Başkan Ok, Garnizon Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, Balıkesir Barosu Başkanı Muzaffer Mavuk, sivil ve askerî erkânla çok sayıda vatandaş katıldı.

Arslan, Ok ve Özkılıç'ın halkı selamlamasıyla törenler başladı. İstiklâl Marşı'nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Kurtuluşu ilk günkü coşkuyla kutladıklarını belirten Başkan İsmail Ok, başta Atatürk ve kalpaksız Kuva-yi Milliye kahramanlarıyla millî mücadelenin bütün isimsiz kahramanlarını yâd edip minnet ve şükran duygularını iletti. Ok, "Cenab-ı Allah, bizi bir daha Kurtuluş Savaşı yapmak zorunda bırakmasın. Balıkesir'in yiğit ve mert insanlarının verdiği kutsal mücadelenin sonunda düşman, 6 Eylül 1922 günü kovuldu." dedi.

Konuşmalardan sonra tören geçişi yapıldı. Balıkesir'in mahalli halk oyunlarının ardından deri imalatçılarını simgeleyen meşhur Tülütabaklar, korkunç yüzleri ve pis giyimleriyle ananevi gösterilerini yaptı. Büyük ilgi çeken Tülütabaklar, eğlenceli dakikalar yaşattı. Çocukları korkutup yüzlerini boyayan Tülütabaklar'la fotoğraf çektirmek isteyenler birbiriyle yarıştı. Kukla deve maketi de protokol önündeki gösterisinin ardından vatandaşları eğlendirdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, işgal günlerinde düşman askerlerinin gece devriyelerinde tabakhane işçilerinden korktuğunun tespit eden Türk istihbaratının, tabakhane işçilerinden düşmanları korkutmasını istediklerini belirterek, Tülütabakların bu görevleriyle Balıkesir'in kurtuluşunda önemli bir rol oynadığını aktardı.