Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'da

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anayasa değişiklik paketinin Avrupa'da Türkiye'nin itibarını artırarak, Türkiye'yi daha demokratikleştireceğini daha çok sivilleştireceğini söyledi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anayasa değişiklik paketinin Avrupa'da Türkiye'nin itibarını artırarak, Türkiye'yi daha demokratikleştireceğini daha çok sivilleştireceğini söyledi.
AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya Valiliğini ziyaret etti. Vali Mustafa Büyük tarafından karşılanan Çavuşoğlu, valilik hatıra defterini imzaladı. Valilikte basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci ve 12 Eylül referandumu konusunda açıklamalar yaptı.
AB'nin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktığı yönünde oluşan algılamaların doğru olmadığını belirten Çavuşoğlu, "Bu doğru değildir. Yakın zamanda İngiltere Başbakanı Türkiye'ye gelerek burada yaptığı açıklamada sizler de takip ettiniz. Daha iki gün önce oradaki vatandaşlarımızla buluşmak için İsveçte'ydim. İsveç'te şu anda seçim öncesi tüm siyasi partilerin oradaki birleştiği bir nokta var o da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda tam destek vermek. Dolayısıyla halka baktığımız zaman aynı şekilde
Avrupa'da bir çatlak ses çıkıyor ama. Genel bakmak lazım genel anlamda Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin önemini bilerek daha iyi anladığını görüyoruz. Yine bundan 3-4 gün önce Brüksel'de Avrupa Parlamentosunun başkanlık divanıyla benim başkanlığını yaptığım AK Parti'nin başkanlık divanının ortak toplantısı oldu. Orada konuşan gerek başkan gerekse siyası parti liderleri ben Türk başkan olduğum için Türkiye olmamasına rağmen Türkiye'siz bir Avrupa'nın olmayacağı yönünde çok önemli açıklamalar yaptılar.
Dolayısıyla şimdi kampanya sırasındayız bir halk oylaması öncesinde Türkiye buna kitlenmiş ama AB süreci de diğer taraftan devam ediyor. Dosyalar açılmaya devam ediyor, daha fazla dosya açılmasını istiyoruz" dedi.
12 Eylül referandumunun AB üyelik sürecinde önemli kritik noktalardan biri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Avrupa Birliği sürecinde bana göre en önemli kritik noktalardan bir tanesi de 12 Eylül'de halkımızın oylayacağı Anayasa. Bu Anayasa paketi Türkiye'yi Avrupa Birliği yönünde önemli bir mesafe kat ettirecektir. Neden? Avrupa konseyi gibi diğer uluslararası örgütler yine aynı şekilde Türkiye'nin itibarı artacaktır. Türkiye bu Anayasa paketi ile daha demokratikleşecektir, daha sivilleşecektir. Adeta 12
Eylül darbe anayasasından kalan ayıplardan biraz daha arınacak temizlenecektir. Bu konuda Avrupa Konseyi olarak da biz zaten açık destek veriyoruz. Venedik Komisyonu olarak tam destek veriyoruz. İnsan Hakları Mahkemesi'nden tutun tüm Avrupa Konseyi kurumları ve Avrupa Birliği'nin tüm siyasi partileri Türkiye'de yapılacak bu 12 Eylül'deki referanduma gidecek Anayasa paketinin son derece olumlu bir paket olarak görüyorlar. Ama bu da yetmez Türkiye'nin daha fazla adımları bir an önce atmaya devam etmesi lazım.
Dolayısıyla biz üzerimize düşeni yaptıkça bu paketlerde olduğu gibi Avrupa Birliği sürecinde de hızlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Türkiyenin işkenceyi önleme konusu başta olmak üzere üyelik sürecinde önemli mesafeler aldığını ve daha fazla adım atması gerektiğini belirten Çavuşoğlu şunları söyledi:
"Türkiye işkenceyi önleme konusunda gerçekten çok önemli mesafeler kat etti. Özellikle işkenceyi önleme konusunda hükümetimizin kararlı adımları sayesinde Avrupa Konseyi'nin de işkenceye önleme konusunda bir komitesinin son yıllardaki raporlarına baktığımız zaman Türkiye'nin insan hakları konusunda ve işkenceyi önleme konusunda diğer ülkelerin örnek olması gerektiğine yönelik atıflar, paragraflar, raporlar var. Dolayısıyla Türkiye gerçekten çok önemli adımlar atmıştır. Reformlar yapmıştır. Özgürlükler
konusunda çok iyi adımlar atmıştır. Bu Anayasa paketi de buna destek olacaktır. Tabi insan hakları, özgürlükler, işkence gibi konularda fiziki mekanların da elverişli olması lazım. Son zamanlarda adliye saraylarının Türkiye'de her yerde saray şeklinde olması yine polisimizin hizmet verdiği karakol gibi ondan sonra polis merkezlerinin nezarethanelerin son derece modern yapılara kavuşması Türkiye'de E tipi cezaevlerinin gerçekten tüm Avrupa ülkelerine örnek olacak şekilde modernleştirilmesi bu şekilde olması
da Türkiye'nin karnesine artı olarak eklenmiştir. Dolayısıyla Türkiye son zamanlarda önemli adımlar attı. Ama daha fazla adım atması gerekir."
Çavuşoğlu Valiliğin ardından Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Başkan Zeki Toçoğlu Çavuşoğlu'na bir adet Taraklı tablosu hediye etti. Çavuşoğlu belediye ziyaretinin ardından AK Parti Sakarya İl Başkanlığı'na geçti.