Tacikistan ile İran ekonomik işbirliği ilişkilerini ele alıyor

Tacikistan ile İran arasındaki ekonomik işbirliğin geliştirilmesi amacıyla kurulan hükümetlerarası komisyonun 8. toplantısı başkent Duşanbe'de yapılıy

Tacikistan ile İran arasındaki ekonomik işbirliğin geliştirilmesi amacıyla kurulan hükümetlerarası komisyonun 8. toplantısı başkent Duşanbe'de yapılıyor. Toplantıda, iki ülke arasındaki ilişkiler ekonomik, teknik ve kültür yönüyle ele alınıyor. İran Enerji Bakanı Macit Namcu bu toplantıya katılmak üzere yarın Duşanbe'ye gelecek. İranlı bakan, toplantı yanı sıra bir dizi ikili temaslarda da bulunacak.

Toplantıda, Tacik tarafına Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul başkanlık ederken, İran tarafına Enerji Bakan Yardımcısı İsmoili Mahsuli başkanlık ediyor. Toplantının açılışında konuşma yapan İran'ın Duşanbe Büyükelçisi Aliasger Şerdust, son iki yılda devlet başkanlarının sekiz defa görüştüğünü kaydederek, İran ile Tacikistan arasında çözülmemiş mesele olmadığını belirtti.

İran Enerji Bakanı Yardımcısı İsmoili Mahsuli konuşmasında, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu kaydederek, "Ekonomik işbirliğimizi de istenilen düzeye çıkartmak için çaba harcamalıyız." diye konuştu.

Tacikistan Enerji ve Sanayi Bakanı Şerali Gul, bugünkü toplantıda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik konuları ele alacaklarını ifade etti. Tacik bakan ayrıca, bankacılık, hava ulaşımı ve enerji alanındaki işbirliğinin de masaya yatırılacağını belirtti.

2 Ekim'de sona erecek olan iki ülke arasındaki hükümetlerarası komisyon toplantısı sonrasında bir ortak protokolün imzalanması öngörülüyor.

Tacikistan İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, bu yılın 8 ayında Tacikistan ile İran arasındaki dış ticaret hacmi 112 milyon doları buldu. Ocak-Ağustos ayında Tacikistan'dan İran 30,9 milyon dolarlık ihracat yapılırken, aynı dönemde 81,3 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.