Kürdoloji bölümüne yoğun ilgi: 20 kişilik kontenjana 235 kişi başvurdu
Türkiye'de ilk defa Kürtçe eğitim verecek olan Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nın 20 kişilik
Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalına, Kürtçenin Kurmancı ve Zazaca lehçelerinde yüksek lisans yapmak için 235 kişinin başvurduğunu belirterek karşılaştıkları ilginin kendilerini sevindirdiğini söyledi.
MAÜ Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalına Kürtçenin Kurmancı ve Zazaca lehçelerinde Türkiye'de ilk kez 20 yüksek lisans öğrencisi alınacağını belirterek, bunun için 235 başvuru yapıldığını belirtti. Bu kişileri iki günden beri mülakat aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Yıldırım, "Kürt dili için akademisyen sorunu giderildi. Mülakat sonucu 20 asil ve 20 yedek alacağız. Yüksek lisans programında vereceğimiz dersler Kurmancı ve Zazaca olacak. Yani her iki lehçe de burada kendine yer bulacak. Süryanice ve Arapça bölümleri için ise gelecek yıl öğrenci almayı planlıyoruz. Üniversiteden mezun olacak bu 20 kişinin ismini Türkiye'deki bütün üniversitelere göndereceğiz. Bu alanda herhangi bir çalışmaları olursa bu konuda kendilerinden yardım alabilsinler diye. Yüksek lisansa 35'i bayan 235 kişi başvurdu. Sonuçları yarın ilan edeceğiz. Cuma günü ise kesin kayıları yapacağız. Ekim ayının ilk haftasında ise derslere başlayacağız." dedi.
Yıldırım, öğrenci alımlarının şubat döneminde de devam edeceğini ve mezun olacak öğrencilerin başka üniversitelerde açılabilecek Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinde ihtiyaç duyulan alanlarda rahatlıkla iş imkanı bulabileceklerini sözlerine ekledi.
Mülakata katılan öğrenciler ise açılan 20 kişilik kadroya başvurunun yüksek olmasının bu bölüme olan yoğun ilginin göstergesi olduğunu söyledi. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümüne olan yüksek başvurunun bu bölümde olan açlığın göstergesinin olduğunu belirten Ziver İlhan, "Kürtçeye olan bu kadar başvuru bu bölümde olan açlığın göstergesidir. Devletin vatandaşına yabancı gözü ile bakmaması lazım. Kürtçe alanında yapılacak çalışmaların kime nasıl bir zararı olabilir. Bu anlamda açılan bu bölümü çok önemsiyorum." dedi.
Resmi kurumda memur olarak çalışan ve mülakata Sakarya'dan gelerek katılan Zekeriya Yılmaz ise "Mardin Artuklu Üniversitesinde açılan Kürdoloji bölümünün başka üniversitelerde devam etmesi gerekir. Bu kadar yoğun başvuru belki Türkiye'de ilk defa yaşandı. Bu konuda YÖK'e ve ya bölge üniversitelerine çağrımız şu ki en kısa zamanda bu alanda başka bölümlerinde açılmasıdır." dedi.
Mülakata giren Songül Çiçem ise mülakat sorularının zorluğuna dikkat çekti.