Diplomalı çobanlık dönemi başladı
Türkiye'nin birçok ilinde bin 250 TL maaşla çoban bulamayan üretici için Konya'da yeni bir proje hayata geçiyor. Projeye göre ilk etapta eğitimden geç
Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Konya'da, çobanlar eğitime alındı. Konya Tarım İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bahri Dağdaş Uluslararası Araştırma Enstitüsü ve Konya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin ortaklaşa hazırladığı 'Çoban Yetiştirme Eğitimi Projesi' kapsamında 140 çoban adayı eğitime alındı. Türkiye İş Kurumu ve Mevlana Kalkınma Ajansı'nın maddi destek vereceği projeyle, artık çobanlar diplomalı olacak.
Konya'nın üç ilçesinde pilot olarak başlatılan eğitimler iki hafta sürecek. Teorik ve uygulamalı eğitime katılanlara günlük yol parası ve iaşe ödemesi de yapılacak. Kursu başarıyla tamamlayan çoban adaylarına başarı belgesi verilecek. İş sıkıntısı çekmeyecek olan çobanlar, başta kaymakamlıklar, belediyeler ve muhtarlıklar aracıyla istihdam edilecek. Eğitimli çobanların sosyal güvenlik çatısı altına alınmaları ve sağlık harcamalarının güvence altına alınması teşvik edilecek.
Konuyla ilgili Konya Ticaret Borsası'nda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Konya Tarım İl Müdür Vekili Bülent Alparslan, çobanlık mesleğinde yeni bir dönemin başladığını söyledi. Müdür Vekili Alparslan, nitelikli çoban yetiştirme projesiyle çobanların statüsünün yükseleceğine dikkat çekti. Son dönemde özellikle çoban sıkıntısı nedeniyle birçok besicinin hayvan yetiştiriciliğini bıraktığının altını çizen Alparslan şunları söyledi: "Hazırlanan proje kapsamında ilk etapta çoban adaylarımız Meram, Karapınar ve Cihanbeyli ilçelerinde gerçekleşecek 2'şer haftalık teorik ve uygulamalı eğitimler ile yaklaşık 140 civarında kişi eğitilecek. Proje kapsamında düzenlenecek kurslara 22-25 yaş aralığında kişiler kursiyer olarak kabul edilecek. Hayvan bakıcılığı, diğer bir deyimle çoban sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Çobanların nitelik kazanmasının aynı zamanda bu mesleğin statüsünü yükselteceğini kaydeden Bülent Alparslan, Konya ve civarında yetişen Akkaraman koyun ırkının gen kaynaklarının korunması için çoban sorunun çözülmesinin gerektiğini vurguladı.
Konya Vali Yardımcısı Mustafa Karabacak ise koyun yetiştiriciliğinin ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Vali Yardımcısı Karabacak, yapılan araştırmalarda son 19 yılda küçük ve büyükbaş hayvan sayısında yüzde 46 civarında düşüş yaşandığının altını çizdi. Bunun başlıca sebeplerinden birinin nitelikli çoban bulunamaması olduğunu açıklayan Karabacak, "Sosyal güvencesi ve statüsü olmayan çobanlık uğraşının, 'nitelikli tarımsal işgücü' olarak tanımlanıp kabul görmesi ve bir meslek olarak iş bültenlerine girmesidir. Bu meslekte uğraşan kişilerin sosyal güvenceye kavuşturulmasıdır. Hayvan yetiştiriciliğinin en önemli sorunlarından biri olan kalifiye çoban ihtiyacını gidermek amacıyla çobanların eğitimini sağlanarak, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konularında eğitim verilecek." ifadesini kullandı.
Projenin gerçekleştirilmesi için Mevlana Kalkınma Ajansı(MEVKA) ve Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu(İŞKUR) projeye maddi destek sağlayacak.