Yenişehir'e Kültür Çıkarması

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Bursa Araştırmaları Merkezi, Osmanlı'nın ilk mimari örneklerinin bulunduğu Yenişehir'in Yarhisar ve civar köylerine gezi düzenledi.

Yenişehir'e Kültür Çıkarması
Kurulduğu günden bu yana Bursa üzerine çeşitli araştırma ve yayınlara imza atan Bursa Araştırmaları Vakfı, ilk geniş çaplı gezisini Yenişehir ve köylerine yaptı. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Refik Yılmaz'ın yanı sıra Uludağ Üniversitesi'nden tarihçi, arkeolog ve sanat tarihçileri, bürokratlar ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı gezide, hem Osmanlı'nın ilk dönemlerinden kalan eserler, hem de erken dönem Bizans ve Roma eserlerle ilgili inceleme yapıldı. Geziye katılan tarihçi ve akademisyenler, kendi alanlarına giren konularda daha kapsamlı araştırma ve inceleme yaparak kamuoyunu bilgilendirecek.
Gezinin ilk durağı tarihi Yarhisar köyü oldu. Bursa Araştırmaları ekibi, kısa bir süre önce restore edilen ve Osmanlı'nın ilk dönem eserlerinden olan tarihi hamamda ve köy camiini gezdi. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Doç. Dr. Doğan Yavaş, eserlerin mimarisi ve tarihi geçmişiyle ilgili bilgi verdi. Yarhisar'a eşsiz bir güzellik katan şelaleyi de gezen araştırma ekibi, buradan yine Osmanlı'nın kuruluş dönemi yerleşim bölgelerinden biri olan Çiçeközü köyüne geçti. Köy kahvesinde yapılan toplantıda hem köy ile ilgili tarihi bilgiler tazelendi, hem de köylülerden bugünkü durumlarıyla ilgili bilgiler alındı. Geziye katılan tarihçi ve akademisyenler, köylülerin gösterdiği her türlü bilgi ve mimari öğe üzerinde titizlikle durarak köylüleri sahip oldukları tarihi birikim konusunda bilgilendirdi.
Ekibin bir sonraki durağı, II. Murad ve Fatih Sultan Mehmed döneminde yaşayan ve önemli bir dini şahsiyet kabul edilen Akbıyık Sultan'ın adını alan köy oldu. Köy meydanında davetlileri bilgilendiren Prof. Dr. Mustafa Kara, Hacı Bayram ı Veli'nin de talebesi olan Akbıyık Sultan'ın çok mühim bir manevi şahsiyet olduğuna dikkat çekti.
Ahmed Şemseddin'in türbesi de gezildi. Türbe bahçesindeki hazirelerini inceleyen tarihçiler, her taşı okuyarak arka plandaki tarihi derinliğe ulaşmaya çalıştı. Diğer yandan, türbenin ve bahçesinin bakımsızlığı dikkatlerden kaçmadı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, türbe yapısında ve çevresinde düzenleme çalışması için proje hazırlayacaklarını söyledi.
Bursa Araştırmaları ekibinin son durağı, Yenişehir merkezdeki Sinan Paşa külliyesi oldu. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ve Doç. Dr. Doğan Yavaş, 16. Yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Sadrazamı ve Yemen Fatihi olarak bilinen Sinan Paşa tarafından yaptırılan külliye hakkında katılanlara bilgi verdi.
Geziyi değerlendiren Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Osmanlı'nın kuruluş öncesi dönemine ait bölgede çok sayıda eser olduğunu söyledi. Prof. Dr. Oğuzoğlu, tespit edilen buluntuların daha ayrıntılı incelenip sonuçlandırılacağını söyledi.
Geziye katılan Prof. Dr. Mustafa Şahin de, bölgenin erken Roma ve Bizans dönemi kalıntıları bakımından zenginliğine işaret etti. Bölgede bir höyük tespit edildiğini anlatan Prof. Şahin, "İlerleyen zamanlarda tekrar gelerek araştırma yapacağız. Gerekirse arkeolojik kazılarımız olacak. O çalışmalar bize Roma ve Bizans dönemlerine ilişkin ışık tutacak" dedi.