Tüketiciler Derneği: Burger King, bakterili etlerin akibetini açıklasın
Burger King'in, salmonella ve listeria bakterileri taşıyan 160 bin adet hamburgeri piyasaya sürdüğüne ilişkin iddialar tüketici derneklerini harekete
Dernek binası önünde basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, Burger King şirketinin kullandığı hamburger köftesi etlerin 11 tonunda sağlığa zararlı salmonella ve listeria adlı bakteriler bulunduğunu söyledi. Burger King'in et tedarikçisi şirketi olan TAB gıda şirketi sorumlularının, bakterili etleri Fastad gıda aracılığı ile üretici firma olan TT gıdadan aldıklarını, sorumluluğun TT gıdada olduğunu söylediğini belirten Yılmaz, etlerin bakterili olduğu anlaşılınca 'katı atık tesislerinde' imha edildiğinin ileri sürüldüğünü kaydetti. Katı atık tesisi olarak gösterilen 50 köpeğin bulunduğu çiftlikte ise hayvanların 11 ton eti tüketmelerinin mümkün olmadığının anlaşıldığını vurgulayan Yılmaz, "Burger King'e et veren Fastad gıda depolarındaki etlerden de bakterili et bulunduğu Tarım Bakanlığı uzmanları tarafından tespit edilmiştir. Ancak bakterili etlerin akıbeti bir türlü ortaya çıkarılamamıştır." dedi.
"BAKTERİLİ ET SATAN FİRMALAR DEŞİFRE EDİLSİN"
Olayın, Burger King'e et veren TT firmasının, alıma aracılık yapan Fastad firmasından alacağının ödenmemesi üzerine yapılan şikayetle ortaya çıktığına dikkat çeken Yılmaz, Tarım Bakanlığı'nın denetimlerinin yetersizliğine işaret etti. Bakanlığın 11 ton etin nereye gittiğini ortaya çıkarması gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Sayın Bakan olayı para cezası ile kapatmak istemektedir. Bakan, tüketicilere mikroplu-bakterili hamburger yediren firmanın adını deşifre etmeyerek tüketicilerin 'bilgi edinme' ve 'seçme hakkını' ihlal etmektedir. Tüketicilerin sağlığa aykırı gıda maddelerinin hangi firmaların sattığını bilmek istemektedir. 2009 yılı piyasa gözetim denetim raporunda yine tüketicilere hileli ve sağlığa aykırı gıda satan firmaların adlarını da 'ticari sır' ve yasal engeller gerekçe gösterilmiş, TÜDEF'in bu konudaki resmi başvurusuna yanıt verilmemiştir. Tüketicilere hileli, mikroplu, bakterili gıda satan firmaların adlarını deşifre etmeyerek bir şekilde korumak ticari sır olamaz."
"BURGER KİNG 11 TON BAKTERİLİ HAMBURGER KÖFTESİNİ SATTI MI?"
Burger King'in bakterili hamburger satmaya devam ettiğini ileri süren Yılmaz, şöyle devam etti: "Burger King ve et alımına aracılık eden Fastad Gıda, 11 ton bakterili etin akıbetini net biçimde açıklayamıyorsa, bunun anlamı bakterili etlerin tüketicilere hamburger olarak satılmış ihtimalidir. Bu ihtimalin üzerinde bakanlığın ciddi denetimi gerekir. Çünkü etlerin katı atık imha tesisinde imha edildiği iddia edilse de böyle bir tesis yoktur. Tesis olarak sundukları 50 adet köpeği olan bakım evinde 11 ton etin tüketilmesi mümkün değildir. Ayrıca aynı firmanın deposundaki etlerin de bakterili çıkması Burger King'in bakterili hamburger satmaya devam ettiğinin göstergesidir."
Savcılığına intikal eden olayın biran evvel sonuçlandırılarak Burger King'in işletme belgesinin iptal edilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, bakterili et satan ve depolayan, aracılık eden Fastad Gıda, TAB Gıda gibi firmaların faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiğini kaydetti.
Yılmaz, bakanlığın tüketicinin sağlığı ile oynayan firmaların adlarını kamuoyundan saklamaya son vermesini istedi.