Bulgaristan'daki alışveriş merkezleri kriz dinlemedi

Avrupa'nın birçok ülkesinde ekonomik krizden dolayı alışveriş merkezi (Mall) inşaatlarının yarım kalmasına karşın Bulgaristan'da inşaatlar artarak dev

Avrupa'nın birçok ülkesinde ekonomik krizden dolayı alışveriş merkezi (Mall) inşaatlarının yarım kalmasına karşın Bulgaristan'da inşaatlar artarak devam ediyor. Ülkede 2010'un ilk yarısında ülkede yaklaşık 200 bin metrekare ticari alan hizmete girdi. Bulgaristan, 2010 yılının ilk yarısında tamamlanan ticari alan miktarı bakımından Avrupa Birliği'nde birinci, Avrupa'da ise Rusya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Rusya'da aynı dönemde 430 bin metre kare yeni alan inşa edildi.

Cushman & Wakefield (C&W) danışmanlık şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, Bulgaristan'da ticari alanların miktarı 2010'un ilk yarısında yüzde 90 oranında arttı. Ticari alanların Bosna Hersek, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan, Slovakya ve Slovenya'daki artış miktarları ise yüzde 5 ila 10 arasında gerçekleşti. Ticari alanların artmasının çok sayıda projeye krizden önce başlamasına bağlı olduğu belirtildi.

Ocak-Haziran 2010 döneminde özellikle alışveriş merkezlerinde 200 bin metrekare ticari alan tamamlanarak kullanıma açıldı. Bu yılın ilk yarısında Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya ve İrlanda gibi Avrupa'nın on ülkesinde hiç alış veriş merkezi inşa edilmedi.

BOŞ OFİSLERİN SAYISI ARTACAK

Başkent Sofya'daki boş ticari alanların sayısının yılsonuna kadar yüzde 26 oranında artması bekleniyor. Danışmanlık şirketi Regent's Property Advisors, yeni binaların tamamlanmasıyla boş ofislerin sayısında artış bekliyor.Yılın ilk yarısında Sofya'daki boş ofislerin oranı yüzde 22 arttı.

Araştırmaya göre, Bulgaristan'da modern ofis alanlarının miktarı 1 milyon 150 bin metrekareye ulaştı. A sınıfı modern ofislerin yüzde 25'i Sofya'nın merkezinde bulunurken, diğer yüzde 75'lik kısım şehrin ana caddelerinde ve civar semtlerde yer alıyor. Ofis sahipleri kiracı bulmak için farklı yollara gidiyor. Ofis sahipleri kiracıların taşınma masraflarını ve ilave tamiratlar gibi giderleribi de karşılıyor.