Sinema sanatçıları ve başkanlar orkinos çiftliğine 'hayır' dedi

İzmir'in Seferihisar ilçesi Sığacık Körfezi'nde kurulmak istenen orkinos çiftliklerine karşı olan sanatçı, yönetmen, belediye başkanı ve vatandaşlar,

İzmir'in Seferihisar ilçesi Sığacık Körfezi'nde kurulmak istenen orkinos çiftliklerine karşı olan sanatçı, yönetmen, belediye başkanı ve vatandaşlar, Eşek Adası açıklarında denize girerek 'Orkinos çiftliğine hayır' eylemi yaptı.

Sığacık Körfezi'nde kurulacak orkinos balık çiftliğine karşı yapılan protestolara yönetmen Çağın Irmak, oyuncu Volkan Severcan ve dizi oyuncuları da destek verdi. Orkinos çiftliğine 'hayır' diyen sanatçı ve vatandaşlar Sığacık Limanı'nda biraraya geldi.

Yönetmen Çağan Irmak, yaptığı konuşmada, "Burada orkinos çiftliği kurulursa, benim Türk adaletine yönetmen Çağan Irmak olarak artık saygım kalmayacak. Devlet, korkulacak bir şey değil. Ben devletten korkmuyorum. Bu beyaz adamın, bu hatırlı kişilerin kim olduklarını bize göstermeleri gerekiyor." dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de çiftlikle ilgili yürütmeyi durdurma kararı

alındığını, ancak Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ÇED olumlu raporu vererek, hukuku yok saydığını iddia ederek, "Direneceğiz, haklılığımızı her platformda gündeme getireceğiz." şeklinde konuştu.

Eyleme destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise gelecek kuşaklara mevcut toprak, denizi daha temiz olarak aktarmak gerektiğini ifade etti.

Kurulması planlanan orkinos çiftliğiyle ilgili yaşanan hukuki süreç hakkında bilgi veren Avukat Şehrazat Mercan ise Seferihisar'ın dünyanın en güzel, en önemli yerlerinden biri olduğunu, Kuzey Ege'den başlayıp Akdeniz'e kadar 316 ören yerinin başka hiçbir coğrafyada bulunmadığını, Japon-Türk işbirlikçi firmanın bu koyları kirleteceğini ileri sürdü.

Buna izin vermeyeceklerini, kararın durdurulması için yeni davalar açtıklarını vurgulayan Mercan, kararın uygulanmaması halinde savcılığa başvuracaklarını belirterek, ''Buraya saldıranları Akdeniz'e dökeceğiz.'' diye konuştu.

Limanda yapılan konuşmaların ardından sanatçılarla çok sayıda vatandaş teknelerle, orkinos çiftliği kurulması palanlanan yere gitti. Teknede gazetecilerin sorularını yanıtlayan dizi oyuncusu Sarp Apak, Seferihisar'da bir yıl çalıştıkları için ilçenin kendileri için özel bir yer olduğunu, güzel kalması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtti. Oyuncu Pelin Karahan da "İki, üç yıl boyunca burada çekim yaptık, nerede olursa olsun çevreyi bozacak her şeye karşıyız. Sığacık'ın bizim için çok ayrı bir yeri var. Biz burayla çok bütünleştik, artık halk bizi öyle görüyor." şeklinde konuştu.

'Orkinosa Hayır, Temiz Denize Evet' yazılı tişörtler giyen vatandaşlar, denizde ve karada 'Biz körfezde orkinos çiftliği istemiyoruz', 'Denizler temiz olsun, orkinoslar özgür kalsın' yazılı pankartlar taşıdı.

Çiftliğin kurulmasını protesto edenlerden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile bazı sanatçı ve vatandaşlar, Eşek Adası açığında denize girerek, orkinos çiftliği kurulmasına 'hayır' dedi.