GAP Eylem Planı'nda umut verici gelişme: 318 bin kişi iş imkânına kavuşuyor

Hükümetin GAP'ı tamamlamak için uygulamaya koyduğu Eylem Planı'nda umut verici gelişmeler yaşanıyor. GAP Eylem Planı kapsamında kaynak aktarılan baraj

Hükümetin GAP'ı tamamlamak için uygulamaya koyduğu Eylem Planı'nda umut verici gelişmeler yaşanıyor. GAP Eylem Planı kapsamında kaynak aktarılan baraj ve tesislerin büyük kısmı bitme aşamasına geldi. Hızla devam eden projelerin bitirilmesiyle 318 bin kişi iş imkânına kavuşacak. 2010 birim fiyatına göre eylem planı kapsamında hayata geçirilen projelerin toplam maliyeti 6 milyon 700 bin lira.

Eylem planı kapsamında en büyük projeler DSİ alanında yürütülüyor. Diyarbakır DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür, devam eden projelerin bitmesi için büyük bir çaba içinde olduklarını söyledi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Özgür, Kralkızı ve Dicle barajlarında toplanacak suyun Diyarbakır'ın yanı sıra Ergani, Çınar ve Bismil'de 130 bin 159 hektar alanın sulanmasını sağlayacağını belirtti.

Barajların yapımını hız verdiklerini belirten Özgür, Kralkızı Barajı ve Maden Çayı üzerinde inşa edilen hidroelekrik santralinin yılda 146 milyon kwh enerji üreteceğini söyledi. Dicle Barajı ve Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santralın 110 yılda 298 milyon kwh enerji üreteceğini anlatan Özgür, barajdan alınacak su ile Dicle sağ sahil ovalarından 130 bin 159 hektar arazi sulanacağını kaydetti. Özgür şu bilgileri verdi:

"Kralkızı-Dicle Pompaj Sulaması 1. Kısım ile 23 bin 085 hektar alanın sulanması amaçlanmıştır. Kısmi olarak tamamlanan 6 bin 692 hektar alan işletmeye açılmıştır. İşe 1994 yılında başlanmış olup, toplamda yüzde 56 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. 2010 yılı fiyatları ile inşaat bedeli 327 milyon TL'dir. İşin 2013 yılında tamamlanması planlanmıştır. Kralkızı Cazibe Sulaması 1. Kısım ile 97 bin 893 hektar alanın sulanmasına yönelik inşa edilmektedir. İşe 1997 yılında başlanmış olup, toplamda yüzde 76 fiziki gerçekleşme sağlanmış durumdadır. 2010 yılı fiyatları ile inşaat bedeli 219 milyon TL'dir. İşin 2011 yılında tamamlanması planlanmıştır."

KRALKIZI-DİCLE PROJESİ KAPSAMINDAKİ SULAMA KANALLARI TAMAMLANDI

Kralkızı - Dicle Projesi kapsamındaki sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirildiğini belirten Özgür, bu kanalların 130 bin hektar alanı sulayacağını kaydetti. Sulama projelerinin 2010 yılı fiyatları ile toplam tutarı 2 milyar 160 milyon lira olduğunu belirten Özgür şöyle devam etti: "Eylem Planı kapsamında yer alan Batman II. Merhale Projesi kapsamındaki sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 37 bin hektar alan sulanacak ve yaklaşık 48 bin kişiye iş imkanı sağlanacaktır. Projenin tamamının 2012 yılında tamamlanması hedeflenmiştir. Sulama projelerinin 2010 yılı fiyatları ile toplam tutarı 831 milyon TL'dir. Eylem Planı öncesindeki son üç yılda sulama projelerine ayrılan ortalama ödenek 40 milyon lira iken, Eylem Planı sonrasındaki üç yılda ise sulama projelerine ayrılan ortalama ödenek 202 milyon liradır. Bu da ayrılan ödeneklerin 5 kat arttığını ifade etmektedir."