Aysel Tuğluk'a 'İmralı yolu' kapalı

DTK, Başbakanlığın ardından Cumhurbaşkanlığı'nın randevu listesinden de çıkarılabilir. Öcalan'a ile görüşmek isteyen DTK Eşbaşkanı Tuğluk ise 'hava engeli'ne takıldı

DTK, Başbakanlığın ardından Cumhurbaşkanlığı'nın randevu listesinden de çıkarılabilir. Öcalan'a ile görüşmek isteyen DTK Eşbaşkanı Tuğluk ise 'hava engeli'ne takıldı


Rifat BAŞARAN

ANKARA - Başbakanlığın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) kapılarını kapatmasının ardından Cumhurbaşkanlığından talep edilen randevu listesinden DTK’nın çıkartılması gündeme geldi. Randevunun reddedilmesi ihtimaline karşı “Sivil toplum örgütleri ayrı, DTK ayrı heyet olarak görüşsün” görüşü benimsendi.
Başbakanlıktan veto alan DTK ise İmralı’ya gitme kararı aldı. Ancak İmralı’ya bugün gitmeyi planlayan DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, denizcilerin fırtına haftası olarak adlandırdığı kötü hava engeline takıldı. İmralı Cezaevi Müdürlüğü, Tuğluk’un başvurusuna “Meteorolojiden alınan hava tahminlerine göre yarın Marmara’da fırtına bekleniyor. O yüzden görüşme olmayacak” yanıtını verdi.

PKK’nın, 13 Ağustos - 20 Eylül tarihleri arasında ilan ettiği ‘eylemsizlik’ sürecini gelecek haftaya kadar uzatmasının ardından, Diyarbakır sivil toplum örgütleri ve DTK’nın randevu krizi sürüyor.

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar’ın randevu talebine Başbakanlığın, “Resmi statüsü olan sivil toplum örgütleriyle görüşürüm” yanıtını vermesinin ardından, DTK’nın Cumhurbaşkanlığına sunulan heyet listesinden çıkartılması gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ABD ziyareti sonrası değerlendireceği randevu başvurusunun da, Başbakanlığın gerekçesine benzer bir gerekçeyle reddedilmesi ihtimali masaya yatırıldı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Gül ile sivil toplum örgütleriyle DTK’nın ayrı ayrı görüşmesinin daha doğru olacağı kararına varıldı.

İMRALI YOLUNU DOĞA ANA KAPATTI
Hükümetin, DTK’ya kapılarını kapatması üzerine DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, PKK’nın bir hafta daha uzattığı ‘eylemsizlik’ kararının sürekliliğe kavuşması için bugün, Öcalan’ın avukatlarıyla birlikte İmralı’ya gideceğini açıkladı.

İmralı’ya en son beş yıl önce Öcalan’ın avukatı sıfatıyla giden Tuğluk, görüşmede “Barış için Öcalan’ın görüşlerini alacağız” açıklamasını yapmıştı. Ancak Tuğluk’un İmralı görüşmesi hava muhalefetine takıldı. Denizcilerin ‘Fırtına haftası’olarak adlandırdığı kötü hava koşulları nedeniyle Tuğluk’un görüşmesi ertelendi. Tuğluk ve avukatların İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruya, “Hava tahminlerine göre, fırtına bekleniyor, o yüzden görüş olmayacak” yanıtı verildi.

Abdullah Öcalan’ın avukatlarının bağlı bulunduğu Asrın Hukuk Bürosu’ndan ise “Meteoroloji raporu olumsuz olduğu için koster çalışmayacakmış. Görüşmenin Cuma günü gerçekleşmesi için perşembe günü bir başvuru daha yacağız”açıklamasında bulunuldu.

Başbakanlığın ve Cumhurbaşkanlığının ‘DTK ile görüşmeme’ tutumu siyasilerin de teptkisine neden oldu. BDP’li Hasip Kaplan, “Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk önemli aktörlerdir. Onları dinlerlerse birşey kaybetmezler. Öcalan ile görüşüyorlar ama DTK ile niye görüşmüyorlar. Bu durumu anlayabilmiş değilim” dedi.