Vatikan Bankası'na 'Da Vinci' operasyonu

Katolik dünyasının başkentinin üzerinden kara bulutlar gitmiyor. Çocuk tacizi skandalları, basılan kiliseler derken şimdi de Vatikan Bankası'nın başı dertte. Bankanın iki üst düzey yöneticisi hakkında kara para aklandığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Vatikan Bankası'na ait 23 milyon dolarlık hesaba da el konuldu. Vatikan şaşkın...

Katolik dünyasının başkentinin üzerinden kara bulutlar gitmiyor. Çocuk tacizi skandalları, basılan kiliseler derken şimdi de Vatikan Bankası'nın başı dertte. Bankanın iki üst düzey yöneticisi hakkında kara para aklandığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Vatikan Bankası'na ait 23 milyon dolarlık hesaba da el konuldu. Vatikan şaşkın... Katolik dünyasının hem doğası, hem de skandalları gereği mistik ve gizemli başkenti... Vatikan...

Önce çocuk tacizi skandalları peşini bırakmadı, şimdi de bu teokratik monarşinin kasasında para aklandığı iddiaları...

Her türlü para transferi, fonların yönetimi, din adamları dahil çalışanların tüm mevduat işlerinden sorumlu Vatikan bankası zorda.

Banka, kara para akladığı gerekçesiyle soruşturuluyor. İddialar iki kişi üzerinde yoğunlaşıyor.

O iki isim, finans sektöründe ahlak konusuna vurgu yapan bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Ettore Gotti Tedeschi ve bankanın genel müdürü...

Bir başka bankada Vatikan bankası adına açılan ve tüm şüpheleri üzerine çeken 23 milyon euroluk hesaba da el konulmuş durumda.

Vatikan bankasının karıştığı ilk büyük para aklama skandalı 1982'ye tarihleniyor. Skandalın baş kahramanı Vatikan'la olan bağlarından dolayı tanrının bankacısı olarak bilinen Roberto Calvi idi.

İtalya'nın en büyük bankalarından Banco Ambrosianonun başkanıydı. O dönem banka 1.5 milyar dolarlık bir borçla battı.

Paranın çoğunluğunun Vatikan bankası aracılığıyla hortumlandığı ortaya çıktı.

Cavelli İtalya'dan kaçtı. Londra'da Masonlarca önemli olduğu söylenen Blackfriars köprüsünün altında asılı olarak bulundu.

Cinayet, dini bir ritüelin izlerini taşıyordu. Cavelli'nin kuşkulu ölümü, 'Baba' üçlemesine bile konu oldu.

Vatikan şimdi iddilar ve soruşturma ile ilgili sessiz kalmayı tercih ediyor. Ama soruşturmandan dolayı şaşkınlığını da gizleyemiyor.