Hollanda'da müstakbel koalisyon ortaklarının cezaları ağırlaştırmak istemesi tartışmaya neden oldu

Özgürlükler Partisi'nin (PVV) hukukçu kurmaylarından olan eski savcı Raymond de Roon'un kanun teklifi, yeni hükümet ile Yargıçlar Birliği'ni karşı kar

Özgürlükler Partisi'nin (PVV) hukukçu kurmaylarından olan eski savcı Raymond de Roon'un kanun teklifi, yeni hükümet ile Yargıçlar Birliği'ni karşı karşıya getirdi.

PVV, Nisan 2009 yılında verdiği kanun teklifinde Hollanda'daki ceza oranlarını ciddi şekilde artırmayı istiyordu. Örneğin tecavüz suçuna en az 10 yıl, kapkaççılık suçuna ise en az 8 yıl hapis cezası verilmesini öngören ve suçun tekrar işlenmesi halinde, cezanın en az iki katına çıkmasını isteyen kanun teklifi reddedilmişti. Fakat önceki hafta koalisyon görüşmelerinde PVV, yeni hükümetin emniyet politikası hakkındaki müzakerelerinde istediğini kısmen elde etti. Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDA) ve Liberal Parti (VVD) ile mutabakat sağlandı.

De Roon'un teklifi Hollanda ceza sistemini sil baştan yapacak nitelikte. Teklif, asgari cezaların uygulanmasının yanı sıra, mevcut azami cezaların yükseltilmesini, suçların içtimaında cezaların sınırsız şekilde artırılmasını, cezaların tekerrürü durumunda cezaların ağırlaştırılmasını, ceza davalarında reşitlik yaşının 18 yaşından 16 yaşına indirilmesini ve cezai sorumluluk yaşının 10 yaşına indirilmesini öngörüyor. De Roon, özellikle asgari cezaların yürürlüğe girmesiyle birlikte cezaların caydırıcılığının artacağını, ceza oranının düşeceğini ve insanlardaki güven hissinin artıracağını belirtti.

PVV'ye ilk tepki Yargı Kurulu'ndan geldi. Kıyaslamalı Ceza Hukuku alanında uzman olan Radboud Üniversitesi'nden emekli Profesör Peter J. P. Tak da PVV'nin teklifine karşı çıktı. Tak, asgari ceza uygulamasının, suç oranındaki artış ve insanlardaki emniyet hissi üzerinde bir etkisi olacağına dair ortada herhangi bir somut delilin olmadığını belirtti.

Profesör Tak daha önce asgari ceza sistemi uygulanan ülkeleri kıyaslayan bir araştırmaya imza attı. Meslektaşı, Tilburg Üniversitesi Ceza ve Yabancılar Hukuku Uzmanı emekli Profesör Anton van Kalmthout ile birlikte yaptığı bu araştırmada Tak; Fransa, Belçika, Almanya, İngiltere ve Wales gibi ülkelerde kıyaslama yapmış. Yargı Kurulu'nun talebi üzerine, hukuk literatürü ve saygın hukuk dergilerini araştırıp uzmanlardan görüş alarak yaptığı araştırmasının sonucunda Profesör Tak, kanun teklifine ciddi eleştiriler yöneltti.

Tak, araştırılan sistemleri tek tip tanımlama altında toplayarak bir sonuca varmanın imkânsız olduğunu belirtti. Ayıca bu ülkelerin hiçbirinde, asgari ceza uygulamasının suç oranını azalttığı veya suçların tekrarlanmasını engellediği yönünde herhangi bir bilginin mevcut olmadığını da söyledi. Verilen cezaların düşük olmasından kaynaklanan tatminsizlik hissinin, cezaların artmasıyla ortadan kalktığına dair de herhangi bir bilginin olmadığı belirtilen raporda, asgari cezaların hapishanelerde doluluk oranında artışa ve daha fazla maddi külfete yol açacağı belirtiliyor.

Roon'un teklifine atıfta bulunulan raporda bu teklifin tek tip olmayan, zor ve daha sert bir hukuk sistemine yol açacağı belirtilirken yargıçların karar verme alanlarının kısıtlandığı sonucuna varılıyor. Son olarak bu teklifin, diğer sistemlerde iyi sonuçlar veren ağırlaştırıcı ve hafifletici sebepler uygulamasına da bir son vermesi, kaygılandırıcı bulunuyor.