ATSO Başkanı: Bütün destekler İstanbul'a olmaz, Anadolu'yu unutamazsınız

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'de merkezi yönetimin desteklerinden aslan payını her zaman İstanbul'un aldığ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye'de merkezi yönetimin desteklerinden aslan payını her zaman İstanbul'un aldığını söyledi. Budak, "Türkiye'de ticaretin yüzde 50-55'i İstanbul'da. Bütün destekler İstanbul'a olmaz, Anadolu'yu unutamazsınız." dedi.

Türkiye'nin dünyaya açılan en önemli kapılardan birsinin Antalya olduğunu vurgulayan Budak, Antalya'nın İstanbul'dan daha fazla turist ağırlamasına rağmen yeterli desteği alamamasından yakındı. Devletin İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti programına 325 milyon TL destek verdiğini kaydeden Budak, "Bakıyorsunuz Dünya Basketbol Şampiyonası'nın büyük bir kısmı İstanbul'da yapıldı. Buna karşın İstanbul'un turist sayısı geçtiğimiz ay yüzde 15 eksiye gitti. Antalya'da yüzde 10'un üstünde büyüme var. Ama ne kadar yatırım geliyor Antalya'ya? İstanbul'a tabi ki yatırım yapılmalı, ama Anadolu kentleri de unutulmamalı." diye konuştu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Eylül Ayı Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ekonominin yanı sıra, kent ve ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul Nişantaşı, Bağdat Caddesi ve İstinye Park'ta gerçekleşen alışveriş şenliğini 600 bin kişinin ziyaret ettiğini ve 50 milyon dolar hâsılat elde edildiğine işaret eden Budak, "Tam bir şenlik ve şov havasındaydı. Daha iyisi güzeli yapılsın, fakat bu sadece İstanbul için yapılmasın." dedi. Budak, şenliğin benzerini önümüzdeki aylarda Antalya'da da düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

ATSO olarak Antalya'da önümüzdeki aylarda turizmi de destekleyecek bir alışveriş kampanyası başlatmayı planladıkları müjdesini veren Budak, şöyle devam etti: "Bu mevsimde deniz turizmi zayıflamakta ve Antalya'yı bilen, kenti bilen ve gezen turistler gelmektedir. Hava sıcaklığı bu mevsimde daha uygundur. Dolayısıyla kenti canlandırmak için, akşam saatlerini de kapsayan etkinliklerle bu alışveriş günlerini başlatmalıyız. Buna esnaf ve halk sahip çıkarsa başarılı olur. Bu tür faaliyetler çok küçük çaplı başlar, sahip çıkılır ve sebat edilirse gelenek halini alır ve giderek zamanla büyür."

"EKONOMİ GÜNDEMİNDE SON DERECE GÜZEL GELİŞMELER OLUYOR"

Türk ekonomisinin iki dönem üst üste yüzde 10'lar seviyesinde ciddi bir büyüme yakaladığına dikkat çeken ATSO Başkanı Budak, "Bu dünyada da birkaç tane ülkede gerçekleşmiş bir olay. Fakat tabi burada bu işin abartılmaması da gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İşsizlik konusunda 2008 rakamlarının henüz tam yakalanamadığına işaret eden Budak, "2008'in sonuna göre 500 bin eksideyiz şu anda. Şimdi işsizlikte bir düzelme var yalnız mevsimlik düzelme olarak ta olmamasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

"ESNAF SATIŞLARDAN MEMNUN"

Budak, ATSO Ar-Ge birimi tarafından yapılan ekonomik barometre anketinin tamamlandığını, sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını bildirdi.

İlk bakışta durumda bir iyileşme görüldüğünü aktaran Budak'ın verdiği bilgilere göre, esnafların üçte ikisi krizden çıkışın uzun zaman alacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 40'a yakını ciro ve tahsilât konusunda olumlu cevap verdi. Satışım arttı diyenlerin oranı yüzde 38, artacak diyenlerin oranı ise yüzde 23 oldu. Ankete katılan esnafların yüzde 30'u önümüzdeki aylarda ekonomide olumsuzluk beklerken çoğunluk yatay seyir bekliyor. Ankete göre, esnafın kredi kullanımı arttı. En önemli iki konu olarak vergiler ve siyasi gerginlik görülüyor.

"REFERANDUM EKONOMİYİ DÖRT AY GERİYE ATTI"

ATSO Çetin Osman Budak, referandum takviminin tamamlandığını, artık hızlı bir şekilde hem muhalefetin hem de iktidarın ekonomiye yönelmesini istediklerini dile getirdi.

Referandumun ülke ekonomisini en az dört ay geriye götürdüğünü savunan Budak, "Artık hızlı bir şekilde hem muhalefet hem de iktidarın ekonomiye yönelmesini bekliyoruz. Çünkü önümüzde arka arkaya seçimler var. Seçimler olduğu zaman ekonomide ki makro planlar, mikro planlar rafa kaldırılır, seçim ekonomisi olur. Ne denirse densin, yıllarca Türkiye'de bu hep yaşanmıştır. O yüzden de sağlıklı temel oluşturulamaz. Önümüzdeki dönemde hemen çok kısa bir süre sonra genel seçimler, arkasından cumhurbaşkanlığı, arkasından da yerel seçimler, seçimler bu şekilde devam edecek. O yüzden bir an önce ekonomi gündemine dönülmesi gerekiyor. Bizim iş hayatı olarak tek arzumuz bu." şeklinde konuştu.