Doğudaki 650 STK'dan ortak çağrı: Başbakan kucaklayıcı bir dil kullansın

Doğu ve Güneydoğu'daki 650 sivil toplum kuruluşu, Başbakan Tayip Erdoğan'ın yarın Diyarbakır'da yapacağı miting öncesi ortak basın açıklaması yaptı. S

Doğu ve Güneydoğu'daki 650 sivil toplum kuruluşu, Başbakan Tayip Erdoğan'ın yarın Diyarbakır'da yapacağı miting öncesi ortak basın açıklaması yaptı. STK temsicileri, Başbakan'ın tüm ülkeyi kucaklayan bir dil kullanmasını istedi. STK'lar adına konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Kürt sorununda ateşkes sürecinin önemsenmesi gerektiğini belirterek, "Kürt meselesinin barışçıl çözümüne zemin hazırlanmazsa kaygımız artacaktır." dedi.

Diyarbakır Sümerpark'ta biraraya gelen ve aralarında DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk'un da bulunduğu yaklaşık 650 sivil toplum örgütü, Kürt meselesinin barışçıl çözümüne işaret etti. Diyarbakır Baro Başkanı Aktar, referandumun önemli olduğunu, ancak asıl meselenin Kürt sorunu olduğuna işaret etti. DTK ve sivil girişimlerin, Kürt meselesinin demokratik çözümü ve barışın sağlanmasında ortak yaklaşıma sahip olduğunu belirten Aktar, "Bu yaklaşımımız da Kürt sorununun diyalog çerçevesinde barışçıl ve demokratik çözüme kavuşturulmasıdır. Hükümet, Türkiye'nin temel meselesinin Kürt sorunu olduğunu göz ardı etmeden kucaklayıcı bir dil kullanmalı. Bu nedenle Sayın Başbakan'ın Diyarbakır'a gelişinde, Kürt meselesine yaklaşımının, Kürtler ve bütün Türkiye açısından önemli olduğu düşüncesindeyiz." şeklinde konuştu.

Kürt sorununun barışçıl çözüme ulaştırılması gerektiğine dikkat çeken Aktar, PKK'nın ilan ettiği eylemsizlik sürecinin, olumlu bir yaklaşım gösterilmemesi halinde 20 Eylül'de sona erebileceği yönünde ciddi bir kaygı taşıdıklarını söyledi. Aktar açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle sayın Başbakan'ın bu kaygılarımızı giderecek bir çaba, söylem ve irade içerisinde olmasını bekliyoruz. Geçmişte yaşadığımız ve ciddi kayıplara yol açan acı deneyimlerden de ders alarak, bu eylemsizlik sürecinin de heba edilmemesini talep ediyoruz. Sivil toplum örgütleri olarak, eylemsizlik kararının kalıcı bir ateşkese dönüşmesi için, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, hükümet, devlet kurumları, siyasi partiler, Kürt tarafında çözüme etkisi ve rolü olabilecek kişi ve dinamiklerle görüşmeler yapmaya başlayacağımızı ve bu konuda üzerimize düşecek her görevi yapacağımızı belirtmek isteriz."

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk de gazetecilerin soruları üzerine, 20 Eylül'de Irak'ın Süleymaniye şehrine bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. Türk, "Bu ziyaretimin en büyük amacı, barışçıl sürecin iyi işlemesi için olacaktır. Bunun işlemesi için de ateşkese ihtiyacımız vardır. Çözümü sadece Talabani veya Barzani'de aramak yanlış olur. Türkiye'deki dinamiklerle de yani sivil toplum kuruluşları ve benzeri kuruluşlarla görüşerek, çözüme katkı sunacak her türlü teması gerçekleştireceğim. Sayın Cumhurbaşkanımız'la da görüşmek istiyorum. Çünkü sorun Türkiye'nin ortak sorunudur." dedi.

TÜRK: DEMİRTAŞ, TURGUT KAZAN İLE GÖRÜŞMÜŞ

Yargıtay üyelerinin internete düşen, 'referandumda hayır çıkması için Abdullah Öcalan'a ihtiyaç duydukları ve Turgut Kazan'ın BDP'ye gönderildiği' şeklindeki ses kayıtlarıyla ilgili sorularla da karşılaştı. Türk, "Selahattin Bey ile Turgut Bey'in görüşmesi olmuş. Bu sorunun muhatabı ben değilim. Muhatabına sorun." şeklinde konuştu.