Bakan Yıldız'ın İzmir Enerjisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ağırlayan İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu üyeleri, Çeşme yarımadasında kurulacak rüzgar santralleri konusunda uzun süredir beklediği haberi aldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı ağırlayan İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu üyeleri, Çeşme yarımadasında kurulacak rüzgar santralleri konusunda uzun süredir beklediği haberi aldı. Bakan Yıldız, TEİAŞ tarafından yapılacak alt yapı yatırımları için 2010 yılının Ekim ayında ihaleye çıkacaklarını açıkladı.
79. İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası Enerji Türk Zirvesi için İzmir'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu üyeleriyle de Tarihi Havagazı Fabrikası'nda bir araya geldi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nı İEKKK'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. İzmir milletvekilleri Taha Aksoy ve Mehmet Tekelioğlu'nun da katıldığı toplantıda kurul üyeleri, Çeşme yarımadasında 12 yatırımcı firma tarafından gerçekleştirilecek 15 rüzgar santralinin en kısa sürede hayata geçmesi için Bakan Taner Yıldız'dan destek istedi. Kurul üyesi Enda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, Çeşme'nin Avrupa'nın karasal anlamda en yüksek
rüzgar verimliliğine sahip bölgelerinden biri olduğunu, 12 yatırımcı firma ile birlikte 15 rüzgar santrali kurarak yılda yaklaşık 1 milyar 600 milyon kWh elektrik enerjisi üretmeyi planladıklarını belirtti. İletim hattı ve trafo merkezlerinin maliyetinin 50 milyon TL olduğunu ve alt yapı projesinin TEİAŞ tarafından yürütüleceğini söyleyen Sivri, 2 yılda tamamlanması öngörülen bu yatırımın en kısa sürede hayata geçirilmesi için Bakan Yıldız'dan destek istediklerini belirtti.
KURUL ÜYELERİNİ ANKARA'YA DAVET ETTİ
İzmir'in kalkınması için böyle bir kurulun oluşturulmasının kent için çok önemli olduğunu söyleyen Taner Yıldız ise; "Bu grubu İzmir'e faydalı işler yapan, çalışan kişiler olarak görüyorum" diye konuştu. Çeşme'ye kurulacak rüzgar santrallerinin alt yapı yatırımları için Ekim ayında ihaleye çıkacaklarını müjdeleyen Yıldız, "Diğer pürüzlerle ilgili yine konuşup bir araya gelebiliriz. Sizleri Ankara'ya davet ediyorum" dedi. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili çalışmalara desteğinin tam olduğunu
söyleyen Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:"2023 yılı yenilenebilir enerji kaynaklarının hepsinin harekete geçirildiği bir yıl olacaktır. Hem kamu hem özel sektör olarak ortak dille yatırımların geliştirilmesini sağlamamız lazım. Kompleksiz hatalarımızı, kusurlarımızı itiraf edebilmemiz lazım. Rüzgarcılar, sucular, nükleerciler ayrışması yapmadan hep beraber yatırımlarımızı sürdürmeliyiz."
Bakan Yıldız; "Yenilenebilir Enerji Kaynakları" ile ilgili kanun tasarısının da Ekim ayında açılacak TBMM'de gündeme gelecek ilk iki tasarıdan biri olduğunu sözlerine ekledi.