Ülker meyve suyunda Almanlarla el sıkıştı

Kurulacak şirketin Yıldız Holding ve Eckes-Granini'nin mevye suyu alanındaki tüm premium markaları pazara...


Kurulacak şirketin Yıldız Holding ve Eckes-Granini'nin mevye suyu alanındaki tüm premium markaları pazara sunmayı, perakendede güçlü dağıtım ağı kurmayı ve ev dışı tüketim alanında kuvvetli bir pazar edinmesi hedefleniyor. Yıldız Holding, meyve suyu pazarında İçim markasıyla faaliyet gösteriyor. 14 ülkede yerel şirketi bulunan Eckes-Granini'nin ise meyve bazlı içecek sektöründe pek çok markası var. Alman şirketin İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Bulgaristan'da da ortaklıkları bulunuyor.
Yıldız Holding İş Geliştirme ve Ar-Ge Başkanı Dr. Zeki Ziya Sözen, "Eckes-Granini, Yıldız Holding için meyve suyu pazarındaki hedeflerinin hayata geçirilmesi açısından ideal bir ortak. Ortağımızla birlikte  Türkiye pazarının sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde değerlendireceğimize inanıyoruz" dedi. 
Eckes-Granini Group'un CEO'su Thomas Hinderer ise, "Bu stratejik ortaklık, uluslararası büyüme stratejimiz doğrultusunda atılmış önemli bir adım" dedi. Hinderer, işlerinin gelişimi için Türkiye'nin önemli bir potansiyel sunduğuna da dikkat çekti.
Eckes-Granini Group'un Başkan Yardımcısı Albert Grätz  da, "Yıldız Holding'in sahip olduğu geniş ürün gamı ve geniş dağıtım ağıyla bu ortaklığın pazarda liderlik konumuna erişmesini beklemekteyim" dedi.
Eckes Granini ile ortaklık kurma konusunda Yıldız Holding'in finansal danışmanlığını Standard Ünlü üstlendi.

 

Yarı yarıya ortaklığı seviyor
Bugüne kadar pek çok uluslararası şirketle ortaklık kurma yoluna giden Yıldız Holding, bu birlikteliklerde eşit pay dağılımına önem veriyor. Grubun ilk uluslararası ortaklık tecrübesi Pendik Nişasta Sanayi'ndeydi. 1993'te Avrupa'nın en büyük nişasta üreticisi Cerestar'la yüzde 50/50 ortaklıkla kurulaş şirketin yabancı ortağı daha sonra Cargill oldu. Grup, 2005'te ABD'li Kellogg ile yine eşit hisseli bir ortaklığa imza attı. 2009'da ise Avrupa'nın en büyük sakız firmalarından Gumlink ile Yıldız Holding sakız ve şekerleme üretimi için yine yüzde 50/50 ortaklıkla Continental Confectionery Company'yi kurdu. Benzer şekilde bebek maması Hero için de yarı yarıya bir ortaklık söz konusu.
Yıldız Holding'in hafta içinde duyurduğu Alman Laurens Spethman Holding ile çay sektöründe yaptığı ortaklık ise eşit pay kuralına uymuyor. Obaçay'ı yenileyen ortaklıkta Yıldız Holding'in payı yüzde 35, Alman firmanınki ise yüzde 65.