Ak Parti'li Güney'in Referandum Değerlendirmesi

AK Parti Samsun İl Başkanı Adem Güney, 12 Eylül referandumunda en yüksek oyu alan ilçe teşkilatlarını ödüllendirdi.

Ak Parti'li Güney'in Referandum Değerlendirmesi
AK Parti İl Başkanlığı'nda ilçe başkan ve yöneticilerinin yanı sıra il yöneticilerinin de katıldığı toplantıda referanduma ilişkin açıklamalarda bulunan İl Başkanı Adem Güney, referanduma sadece AK Parti'li seçmenlerin eğil, diğer siyasi partilerin seçmenlerin de destek verdiğini açıkladı. Referanduma destek verenlere teşekkür eden Adem Güney, "Sokakta her 10 kişiden 7'sini referandumda 'evet' dediği Samsun'da özellikle bu sürece katkı veren, anayasa değişikliği paketiyle demokrasinin önünü açan çeşitli sivil toplum kuruluşlarına, siyasi parti mensuplarına teşekkür ediyoruz. Bu paketin öncülüğünü biz yaptık. Ancak bizim oy oranımız ortada, 2007'de, 2009'da aldığımız oy ortada. Türkiye geneli ile yüzde 58, Samsun itibariyle yüzde 67.2 oy oranı tabii ki diğer siyasi partilerin seçmenleri, tabanları bu süreçte bizim söylemlerimize itibar ederek yanımızda oldular, bu değişikliğe 'evet' dediler, o seçmenlere teşekkür ediyoruz" dedi.
Referandumda 'evet' oyu kullananların cahil oldukları yönünde söylemlerde bulunanlara cevap veren Güney, "12 Eylül referandumundan sonra Samsunlularda müthiş bir rahatlama ve gülümseme var. O gerilim bitti, yerini bir umuda bıraktı. Bazı siyasi parti yöneticileri bu neticeden rahatsız olabilir. 'Hayır' kampanyası yürüten siyasi partilerin temsilcileri üzüntü içerisinde olabilir, kimse üzülmesin. Bu haklar bu özgürlükler onlar için de geldi. İstemeseler bile bu haklara onlarda kavuştu. Bir yenilgi psikolojisi içinde bulunmasınlar. Bu sandık seçim sandığı değil, her hangi bir siyasi partiyi oylamadık. Bu paket Türkiye'nin referandumu oldu. 'Halkın okumamış kemsi, cahil kesimi 'evet' verdi, 'hayır' verenler daha okumuş, daha bilgili' diyenler var. Samsun'da her 10 kişiden 7'sini cahil olarak sınıflandırmak o seçmene hakarettir. Yarın bu seçmenden oy istemeyecekler mi? Bu seçmenler AK Parti'nin seçmeni değil, her kesimden seçmen var. 1876'dan beri yapılmış olan anayasal değişikliklerde en kapsamlı anayasal reform bu pakettir. Demokrasinin üzerindeki vesayet bu referandum ile ortadan kalkmıştır. Asker sivil sınırları bu paket ile çizilmiştir. Yürütme yargı sınırları, görev tanımları bu paketle netleşmiştir. Birbirine giren bu yetki karmaşası bu paketle ortadan kalkmıştır" diye konuştu.
Referandumun sonuçlarından herkesin faydalanacağını belirten AK Parti Samsun Milletvekili Birnur Şahinoğlu, "Bu sadece AK Parti'nin meselesi değil, bu AK Parti'nin güven oylaması değil, bütün gittiğimiz yerlerde bunu vurguladık ve işte sonuç ortada. Sonuçta 73 milyon vatandaşımız bunun güzel sonuçlarından faydalanacak" şeklinde konuştu.
Güney, ilçeler arsında yüzde 84.6 oy oranı ile birinci olan Ayvacık, yüzde 84.2 ile ikinci olan Asarcık, yüzde 80'in üzerinde oy oranı ile üçüncü olan Vezirköprü ilçesi parti yöneticilerine ve diğer ilçe yöneticilerine çeşitli hediyeler verdi.