Bakan Bağış, 22. Reform İzleme Grubu Toplantısını Değerlendirdi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye, 12 Eylül'den itibaren müzakere masasında daha güçlü konuma gelmiştir" dedi.

Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Bağış, İstanbul'da düzenlenen 22. Reform İzleme Grubu toplantısını değerlendirdi.
Bağış, "Öncelikli devlet politikamız olan AB üyelik sürecindeki en önemli unsurlardan biri ülkemizin insan haklarının her alanda korunması, demokrasimizin güçlendirilmesi ve hukukun üstünlüğü ilkesinin gerçekleştirilmesine yönelik siyasi reformlardır. Bu yönde atılan her adımla ülkemizdeki barış ve huzur ortamı daha da güçlenmekte, halkımızın refah düzeyi ile birlikte ülkemizin uluslararası itibarı artmaktadır" dedi.
Türkiye'nin AB üyeliğine bir adım daha yaklaştığını ifade eden Bağış, "12 Eylül 2010 tarihindeki referandum sonrasında ülkemiz bir dönüm noktasını geride bırakarak anayasa değişikliğini geride bırakmıştır. Bu sayede AB katılım için müzakerelerini sürdüren Türkiye, 12 Eylül'den itibaren müzakere masasında daha güçlü konuma gelmiştir. Bu çalışmalarımızın bu yıl da AB Komisyonu tarafından yayınlanacak olan Türkiye ilerleme raporuna olumlu bir şekilde yansıyacağına olan inancımız tamdır" diye konuştu.
AİHM'in Hrant Dink hakkında verdiği karara değinen Bakan Bağış, "AİHM 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden vatandaşımız Gazeteci Hrant Dink ve yakınları tarafından yapılan başvuruya ilişkin kararını 14 Eylül 2010 tarihinde açıklamıştır. Karar aleyhine AİHM büyük daireye itiraz başvurusunda bulunulmaması yönünde verilmiş olan karar çerçevesinde gelecekte benzer ihlallerin tekrarlanmasında engel teşkil edecek olan her önlemin alınmasını kararlaştırmıştır" dedi.
Bakan Bağış, "Ülkemizde hoşgörü ve karşılıklı anlayış ortamının güçlendirilmesi bakımından önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bunun en güzel örneği 15 Ağustos 2010 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde 88 yıldan beri kapalı olan tarihi Sümela Manastırı'nda gerçekleştirilen ayindir. Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayin yurt içi ve yurt dışında son derece olumlu yankılar bulmuş, ramazan ayına denk gelmesi dolayısıyla insanlığa barış ve huzur mesajları verilmiştir. Yine Van'ın Akdamar
Adası'ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi'nde de 19 Eylül 2010 tarihinde dini bir tören gerçekleştirilecektir. Tüm vatandaşlarımızın eşit bireyler olarak yaşadığı daha demokratik ve özgür bir Türkiye idealimize yaklaşmamıza da hizmet etmektedir" diye konuştu.
Ders kitaplarında ayrımcılık konusuna değinen Bakan Bağış, "Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yürütülen çalışmalarımız hızlandırılarak herhangi bir ayrımcılık olmaması amacıyla tüm ders kitapları gözden geçirilmektedir" dedi.
Hükümetin 'Roman açılımı'na değinen Bakan Bağış, "Öte yandan hükümetimizce başlatılan Roman açılımının da ışığında ülkemizdeki Roman vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik olarak sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yabancı uzmanların da katılacağı geniş katılımlı uluslararası bir seminerin AB Genel Sekreterliği eş güdümünde aralık ayı içinde gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. İrtica, göç, sınır yönetimi, vize gibi konuları içinde barındıran adalet, özgürlük ve güvenlik faslına yönelik
çalışmalarımızda hızla devam etmektedir" diye konuştu.