'Hayır' listesinde Adana da yer aldı

29 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde Adana'da istediği sonucu alamayan Ak Parti ile birlikte diğer pa...


29 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde Adana'da istediği sonucu alamayan Ak Parti ile birlikte diğer partiler, referandum için sıkı bir çalışma temposuna girdi. DTP'nin yaptığı boykot çağrısına az da olsa uyulduğu gözlenen Adana'da, Doğu ve Güneydoğu'dan göç edenlerin oturduğu mahallelerde seçimler polisin sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Doğu kökenli vatandaşlar, polis kontrolünde oy kullanacakları okullara götürdü. Ova Mahallesi'nde de yasadışı eylem yapılarak, seçmenlerin sandığa gitmeleri engellenmek istendi. Polise molotofkokteyl atarak saldıran grubun eylemleri de boykot oranını yükseltmedi. Ancak, Ramazan Bayramı'nın hemen ardından yapılan referanduma katılım, geçen yılki yerel seçimlere göre düşük oldu.

11.20'LİK DÜŞÜŞ
Adana'da referanduma katılım oranı yüzde 72.81 olarak gerçekleşti. Kayıtlı 1 milyon 386 bin 290 seçmenden 1 milyon 9 bin 453'i sandığa gitti. Geçerli 992 bin 202 oydan yüzde 56.25'ini kapsayan 558 bin 136'sı sandıktan 'Hayır' olarak çıkarken, yüzde 43.75'ine denk gelen 434 bin 66 seçmen de tercihini 'Evet' oyundan yana kullandı. 17 bin 233 oy ise geçersiz sayıldı.
29 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde, katılımın yüzde 84 olarak gerçekleştiği Adana İl Genel Meclisi Seçimi'nde kullanılan oylardan 324 bin 968'ini alan Ak Parti sandıktan 1'inci parti olarak çıkmıştı. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı MHP'ye kaptıran Ak Parti, referandumun Adana'daki mağlubu, CHP ve MHP ile kısmen boykot çağrısına ses bulan BDP ise kazanan partiler oldu.

İLÇELERDE DURUM
Adana'nın bazı ilçelerinde sürpriz sonuçlar ortaya çıktı. 5 merkez ilçeden belediyesi Ak Parti'li Seyhan'da oy kullananların yüzde 60.50'si 'Hayır' oyu kullandı. Görevden alınan Aytaç Durak'ın da doğum yeri olan MHP'li Karaisalı ilçesinde ise 'Evet' oyu kullanan seçmenlerin oranı olan yüzde 63.40 sürpriz oldu. Diğer 3 merkez ilçeden Ak Partili Yüreğir'de seçmenin yüzde 52.30'u, Ak Partili Sarıçam'da seçmenin yüzde 50.60'ı 'Evet' dedi, CHP'li belediyeye sahip Çukurova ilçesinde ise seçmenlerin yüzde 67.84'ü 'Hayır' için sandığa gitti.
Adana'ya bağlı diğer 10 ilçenin belediye başkanlarının partileri dikkate alındığında, MHP'li Ceyhan, DP'li Karataş ve Ak Parti'li Yumurtalık ilçelerinden 'Hayır', MHP'li Feke, Pozantı, Aladağ ve Ak Parti'li Kozan, Saimbeyli, Tufanbeyli, DP'li İmamoğlu ilçelerinden ise 'Evet' oyları ağırlıkta çıktı.
Adana'nın 2 sahil ilçesinden biri olan Ak Parti'li belediye başkanına sahip Yumurtalık, katılımın en yüksek gerçekleştiği ilçe oldu. Katılımın yüzde 92.50 olarak gerçekleştiği Yumurtalık'ta, Belediye Başkanı Ak Partili olmasına karşılık, sandıktan 'Hayır' oyu çıktı. Katılım sıralamasında yüzde 86.40 ile Aladağ, yüzde 85.70 ile Pozantı ilçeleri de ilk 3 arasına girdi. 

CHP: OYUMUZ?ARTTI
CHP Adana İl Başkanı Zeydan Karalar, referandum sonucundan memnun olduklarını değerlendirdi. Adana'da oylarının arttığını belirten Karalar, "Referandum sonucuna baktığımızda Cumhuriyet Halk Partisi'nin Adana'da kazançlı olduğunu görüyoruz. Bir önceki seçimde CHP ile MHP'nin toplam oyları, Adana'da yüzde 50'nin üzerindeydi. MHP'nin ülke genelinde muhafazakâr tabanını tutamadığı, bu tabanın yüzde 20-25 arasında 'Evet' oyu vereceği, oylama öncesinde de değerlendiriliyordu. Alınan sonuç da bu değerlendirmelerin haklı çıktığını gösteriyor. Adana'da çıkan 'Hayır' sonucu, MHP'nin bu durumu dikkate alındığında, CHP'nin oylarının yükseldiğinin göstergesi. Bundan sonraki ilk seçimde Adana'da birinci parti olacağız" dedi. 

MHP: ADANA?ANLADI
MHP İl Başkanı Ahmet Erdoğan ise referandum sonucunu şöyle değerlendirdi: "Adana'da alınan sonuç Türkiye'nin bölünmesine, üniter yapıya, milli kimliğe, bin yıllık kardeşliğine yönelik endişelerin MHP'nin seçmen tabanının bulunduğu yerlerde hassasiyetle karşılandığını göstermiştir. Seçmen bu gerekçeleri taşıyarak 'Hayır' demiştir. Halkımıza, her tarafa, çok zor şartlar altında en eyi şekilde ulaşmaya çalıştık ve ulaştığımız kanatindeyiz. MHP teşkilatına, kadın kollarımıza ve seçmene gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum."

 

AK PARTİ'DE DAVUL ZURNA ŞAŞKINLIĞI
Adana'da referandumla birlikte ortaya çıkan tablo Ak Parti'lileri mutlu etmedi. Ak Parti'liler, referandum sonucuyla ilgili konuşmaktan kaçındı. Ak Parti Adana İl Başkanı Mustafa Kebude, partide değerlendirmenin ardından konuşabileceklerini bildirdi. Daha önce, yüzde 60'ın altında 'Evet' çıkarsa istifa edeceğini açıklayan Kebude, bu konudaki sorulara, "O beyan yanlış anlaşılmış" diye karşılık verdi. Sonuçların ardından Ak Parti il başkanlık binasında davul-zurna çalınması ise günün konusu oldu.